Hudební festivaly čekají omezení kvůli hluku

Hudební produkce na hradeckém letišti se budou muset uskromnit. Kvůli stížnostem lidí bydlících v okolí Festivalparku na hluk se hudba už několikrát ztišovala, nyní budou muset pořadatelé i omezit časy produkce.

Podle měření hygieniků může hlasitost hudby za určitých povětrnostních podmínek překračovat u obydlených lokalit hlukové normy. Město se proto snaží s pořadateli najít kompromis. Noční koncerty budou muset končit dřív.
Omezení se dotkne srpnového Hip Hop Kempu. Stížnosti na něj se týkaly nejvíce čtvrteční produkce, protože po ní následuje pracovní den a lidé bydlící v Ruseku, Pouchově nebo Předměřicích se kvůli hlasité hudbě nevyspali. Ve čtvrtek tak mají reprosoustavy utichnout už ve 23 hodin. U červencového Rock for People se vyjednává o nedělní produkci. Pondělí je sice pracovní den, většina lidí si ale zřejmě vezme dovolenou, protože na 5. a 6. 7. vycházejí státní svátky. „To byl vlastně jediný konkrétní požadavek, který nám přednesly komise místních samospráv. Je to pochopitelné, protože lidé, kteří v okolí bydlí, jdou v pátek do práce,“ upřesnil vznesené požadavky na oba festivaly Mladé frontě Dnes náměstek hradeckého primátora Leoš Kučera a dodal, že za 5 let své existence Festivalpark prošel řadou změn k lepšímu, vyrostla tam třeba protihluková stěna.
Žádná omezení by se neměla týkat hudby, která bude znít v bývalých hangárech. Ty jsou dostatečně odhlučněné a okolí neruší. Naopak úplně zrušeny byly jednodenní akce. „Jednodenní festivaly, které trvaly celou noc až do rána, jsme se rozhodli zrušit. Do Festivalparku, který je blízko zástavby, se nehodí,“ potvrdil MF Dnes rozhodnutí náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.
Město se ale festivalů úplně zbavit nechce. "Festivaly přivádějí návštěvníky i ze zahraničí a Hradec Králové propagují," řekl Mladé frontě Dnes náměstek Kučera. Například Hip Hop Kemp loni navštívilo na 15 000 a Rock for People dokonce přes 28 tisíc návštěvníků.
Průzkum názorů obyvatel v okolí poukázal na zajímavý fakt, že lidem méně vadila hudba, ve které dokázaly najít melodii. Podle MF Dnes si festival Rock for People část místních ráda poslechla na zahradě, reakce na Hip Hop Kemp ale byly spíše negativní.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme