Hrozí Slezskému Předměstí nebezpečí?

Dvousetmetrová ohnivá koule a smrtící žár. Takové nebezpečí prý hrozí Slezskému Předměstí kvůli zdejší přečerpávací stanici plynu. Podle provozovatele je ale riziko nehody mizivé. Přesto chce s městem jednat.

Přečerpávací stanice na propan-butan ve skladištní oblasti v Hradci Králové je některým místním obyvatelům trnem v oku. Obávají se, že by případná nehoda mohla spustit dominový efekt výbuchů, které by ohrozily život a zdraví lidí do vzdálenosti mnoha set metrů. Svůj nesouhlas s umístěním a provozem stanice vyjádřili v petici. "Informoval jsem se, že kdyby vybuchla jediná cisterna, vytvořila by se ohnivá koule o průměru 210 metrů a smrtící koule horka o průměru 440 metrů by v okolí zabila všechno. A to je jen z jedné jediné cisterny, podle firmy jich tam je deset a navíc sklad," popsal své obavy Mladé frontě Dnes Jan Šedivý, spoluorganizátor petice.
Obavy potvrdil i předseda komise místní samosprávy Slezské Předměstí Miroslav Devetter: "Stanice je hodně blízko severní části sídliště Slezské Předměstí. Kdyby se tam něco stalo, rozsah havárie by byl až jeden kilometr," řekl MF Dnes. Devetter připomněl, že petici s více než 1200 podpisy lidé radnici zaslali už před rokem. Reakce ale byla prý nulová. "Vyzvali jsme proto kraj, který je za havarijní plánovaní zodpovědný, aby nám sdělil, jaká opatření byla přijata, ale odpověď jsme dodnes nedostali," doplnil v Mladé frontě Dnes Šedivý.
Podle firmy, která přečerpávací stanici propan-butanu provozuje a z vagonů plní tlakové lahve, ale lidem nebezpečí nehrozí. Celý provoz je pod přísnou kontrolou. "Jsem v kontaktu s primátorem Finkem, dohodli jsme se, že věc budeme řešit oboustranně vstřícně. Každý rok procházíme bezpečnostním auditem, který je velmi přísný a v průběhu roku míváme opakovaně kontroly z inspektorátu bezpečnosti a od hasičů. Jednal jsem i se samosprávou, všechno jsem jim ukázal a vysvětlil. Pravděpodobnost, že by se u nás něco stalo, je o několik řádů menší než ta, že by vám začal unikat plyn u kotle," vysvětlil MF Dnes ředitel Profer Plus Petr Mardukay. Společnost Profer Plus také vypracovala nový havarijní plán, ve kterém rozšířila tzv. hranici nebezpečí z šesti set na tisíc metrů.
Nový hradecký primátor Zdeněk Fink chce s firmou dál jednat. Obavy lidí žijících v blízkosti prý chápe. "Firma s tímto druhem činnosti by neměla působit v bytové zástavbě ani v její bezprostřední blízkosti," řekl Mladé frontě Dnes s tím, že má v plánu zúčastnit se dubnové veřejné schůze tamních obyvatel.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.3.2011 07:35
Honza  (Nováček)
Bydlim v severni casti Slezkeho pr. a spise se bojim, ze me nekdo perejede na Pospisilce, jak tam ty hovada jezdi...pravdepodobnost, ze to bouchne je mensi, nez ze nam bouchne plyn doma. Trubky v bytech hmus, revize rozvodu sem nevidel roky...staci kdyz precerpavacka bude mit spravnpu kontrolu a bezpecnost prace a je klid. Ve finale se firma odstehuje jinam a zase o mista mene..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme