Hřbitov v Kuklenách čeká rozšíření

Jeden z největších hradeckých hřbitovů v Kuklenách, který se nachází na Denisově náměstí, čeká rekonstrukce. Radnice plánuje obnovu starého areálu za zhruba 62 milionů korun. Do budoucna se chystá také rozšíření plochy hřbitova a výstavba nové obřadní síně.

Hradecká radnice zadala vypracování architektonické studie, která má řešit rozšíření plochy hřbitova z důvodu nedostatečné kapacity a umístění nové obřadní síně. Zároveň bude probíhat rekonstrukce stávající části hřbitova. „Materiál, který pokud bude schválen zastupitelstvem, stanoví na léta dopředu postup při opravách staré části hřbitova, tak jeho rozšíření,“ uvedl náměstek primátora Josef Malíř. Studie má dále řešit majetkoprávní vztahy v této lokalitě, neboť pozemky určené k rozšíření areálu nejsou v majetku města. „Studie kuklenského hřbitova má nastavit, jak postupovat z hlediska vykupování pozemků a při obnově aleje, aby se odstranily technické nedostatky a mohla se zkvalitnit infrastruktura,“ řekl náměstek Malíř. Obnova hřbitova vyjde město přibližně na 62 milionů korun. Dojde k rekonstrukci komunikací a opravě fasády obřadní síně. Také bude obnovena zeleň, protože některé vzrostlé lípy poškozují náhrobky.
„Podle toho, jak se podaří sehnat finance a vyřešit majetkoprávní vztahy, mohlo by město přistoupit k rozšíření hřbitova. Maximální varianta uvažuje o nové obřadní síni za necelých 40 milionů korun a novém parkovišti. V případě rozšíření areálu, dojde k nárůstu plochy na dvojnásobek,“ dodal Malíř.
Stávající plocha jednoho z největších hradeckých hřbitovů je majetkem města, pouze vstupní část a obřadní síň patří Římskokatolické farnosti. V současnosti jsou v havarijním stavu některé stavby a technické prvky, například hřbitovní zeď či komunikace. Nedostatečná je vybavenost celého hřbitova, chybí zde veřejné osvětlení nebo mobiliář.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme