Hradečtí živnostníci se bojí těžkých časů

Drobní podnikatelé mají strach o přežití. Hradečané podle nich začínají více šetřit a obchodníkům klesají tržby. Největší odliv zákazníků se projevil ve službách. Živnostníci tak mají strach, že skončí.

I když se Čechů zatím světová krize příliš nedotkla, lidé kvůli zprávám z médií přemýšlejí o každé koruně. Už nyní se snaží omezit výdaje a šetřit na horší časy. Jako první škrtají zbytné výdaje, například na některé služby nebo na kulturu. Strach z budoucnosti tak ale mají především malí živnostníci, kteří jsou na každém zákazníkovi závislí a i menší úbytek je může položit na lopatky.
Podle zjištění Hradeckého deníku se snižování tržeb nejvíce dotklo oblastí jako je kadeřnictví nebo manikúra, horší časy očekávají ale i kina a divadla, lázně nebo prodejny knih a dražšího zboží, obavy mají také restauratéři. Pokud úbytek zákazníků nezvýší blížící se Vánoce, může některé malé podnikatele čekat konec.
„V podstatě děláme, co můžeme. Museli jsme více zapracovat a vložit peníze do reklamy. Kdo to neudělal, skončil. V oboru je zároveň velká konkurence. Jsme na pěší zóně v Hradci, a tak vidíme, jak menší podniky krachují. Plíživý odliv zákazníků začal přibližně před rokem. Snažíme se bojovat o zákazníky,” řekla Hradeckému deníku kadeřnice Aneta Klapková. Lidé prý raději šetří, protože se více bojí budoucnosti. Tržby se tak obchodníkům propadají i o desítky procent. „Určitě pociťuji nedostatek klientů. Je to o penězích, lidé šetří každou korunu. Stálí zákazníci mi odcházejí. Řekla bych, že mi tržby klesly tak o 20 procent. U své práce chci zůstat. Pokud to nepůjde, budu muset změnit povolání,” prozradila Deníku nehtařka Jana Špásová.
Lidé také více vyhledávají slevy, pro některé obchodníky je ale další zlevnění už téměř likvidační. „Za poslední dobu nám spadly příjmy. Ztrátu se snažíme dorovnat na obědech. Vymýšlíme různé speciality, aby zákazníci přišli, protože co nevyděláme v poledne, už večer nedoženeme,” potvrdil Hradeckému deníku majitel jedné z hradeckých restaurací Radek Řehák.
Podle odborníků si raději lidé odkládají peníze na různé typy spoření a snaží se opatrně investovat. „Přesto zastávám názor, že kvalita, spokojenost zákazníka a přiměřená cena jsou zárukou toho, že i malý živnostník má šanci v tvrdém boji konkurence být úspěšný. Stavět musí na skutečné spokojenosti zákazníka. Bohužel u velkého množství firem je právě kvalita, profesionalita a serióznost velkým problémem. Z tohoto titulu velké množství drobných živnostníků zanikne, zůstanou však kvalitní, jejichž poskytované služby přinesou zákazníkovi užitek," předpověděla na závěr v Deníku Eva Hamplová z hradecké katedry ekonomie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme