Hradečtí strážníci vylepšují městskou kasu

Městská policie bilancuje loňský rok. Podle jejích informací strážníci nezaháleli. V roce 2009 například řešili téměř 16 tisíc přestupků. Drtivou většinu z nich měli na svědomí motoristé. Jen na pokutách polepšili městské pokladně skoro o 6 milionů korun.

Motoristy přistihli strážníci při 15 tisících přestupků. Nejčastěji se jednalo o nesprávné parkování, téměř 750 záznamů bylo o překročení rychlosti. Častými hříšníky ale jsou i cyklisté a chodci. Přestupky v dopravě jsou nejvíce vidět. Navíc jejich zadokumentování není tak náročné jako třeba přestupky v občanském soužití. Proto je jich tak velké množství,“ vysvětlil Hradeckému deníku ředitel Městské policie Miroslav Hloušek.
Neradostná je statistika i v množství deliktů spojených s dětmi. Ve více než stech případů odhalili strážníci podávání alkoholu nezletilým. Další práci přidělaly ochráncům městského pořádku drobné krádeže a porušení veřejného pořádku. Státní policii pak strážníci předali v uplynulém roce 121 trestný čin.
Pokuty tak v roce 2009 obohatily hradecký rozpočet celkem o 5,9 milionu korun. Že by to však byl hlavní cíl Městské policie, její ředitel odmítá. „Setkal jsem se s názorem, že máme předem určeno, kolik máme vybrat, a podle toho úkolujeme strážníky. To však není pravda. Ani to není etické. My máme navíc v rozpočtu příjmy pouze ze smluv se třemi obcemi, kam zajíždíme,“ řekl Deníku Hloušek.
Strážníci se během své práce často dostávali i do nebezpečných situací a několikrát měli v rukou doslova život občanů. V roce 2009 tak za svou duchapřítomnost například získal Pavel Hynek vyznamenání Českého červeného kříže Za záchranu života, když zachránil spolu s kolegy muže tonoucího v Labi. A nebyl to jeho první počin. "Byly případy, kdy se nám podařilo zachránit muže cukrovkáře, který měl hypoglykemický záchvat, nebo muže, který chtěl skočit z okna," řekl Hynek České televizi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme