Hradečtí strážníci opustili Třebechovice

Se začátkem roku 2012 přestali hradečtí městští strážníci zajíždět do nedalekých Třebechovic pod Orebem, kde působili zhruba pět let a zajišťovali zde veřejný pořádek. Před pár dny zde vznikla samostatná městská policie, která si výkon těchto pravomocí zajistí sama. Královéhradečtí strážníci budou nadále jezdit do Předměřic nad Labem a Černilova.

Třebechovice už o služby hradeckých městských policistů nemají zájem. Vedení třebechovické radnice už nepožádalo město Hradec Králové o uzavření další roční veřejnosprávní smlouvy. Dvoučlennou hlídku z Hradce Králové, která sem šedesátkrát ročně zajížděla vypomáhat za úplatu, vystřídá vlastní městská policie. „Strážníci zde vloni například řešili více než deset stížností, dva správní delikty proti živnostenskému zákonu, pomáhali například při zabezpečení stěhování betléma, výpravčímu pomáhali s neukázněnými cestujícími. Z těch závažnějších namátkou jeden případ výskytu drog, trestný čin týrání psa či více než třicet přestupků na úseku ochrany před alkoholem. Celkem jsme evidovali za uplynulý rok 298 událostí,“ dodal k výkonu hradeckých strážníků v Třebechovicích Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové. Uvedl, že celkový počet událostí v sobě nezahrnuje zabezpečení akcí. Příjmy z pokut vybraných v Třebechovicích pod Orebem byly příjmem města Hradec Králové. V loňském roce se jedná o 38 700,-Kč.
Hradečtí strážníci zajíždí i do Předměřic nad Labem, kde působí už od roku 2004. S jejich činností jsou zde občané i radnice spokojeni, a tak došlo k navýšení o 40 odsloužených hodin v letním období. „I nadále bude vypomáhat naše městská policie v obci Černilov, kde projevili zájem o zabezpečení odchytu psů v obci. Výjezdy strážníků odchytářů budou obcí plně hrazeny. Stejně jako v uplynulých letech v Třebechovicích se budou náklady na zajištění veřejného pořádku odvíjet od mzdových nákladů, provozních nákladů na použití vozidla, opotřebení výstrojního materiálu a výzbroje, odchytových pomůcek a standardních režijních nákladů na službu našich strážníků,“ upřesnil Hloušek.
Naplňování smluvních vztahů s obcemi, kde naši strážníci slouží, neovlivňuje zásadnějším způsobem činnost městské policie ve městě Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme