Hradečtí soudci si načas sednou na lavice obžalovaných

V neobvyklé roli obžalovaných se v pátek 10. června načas ocitnou někteří soudci Krajského soudu v Hradci Králové. Při dnu otevřených dveří budou u soudu vystupovat v inscenovaných trestních případech, kde vedle rolí soudců návštěvníkům předvedou i role obžalovaných a žalobců. Jak uvedl mluvčí soudu Pavel Staněk, chystaný den otevřených dceří je vůbec prvním v historii východočeského soudnictví a lidem má ukázat moderní tvář české justice.
Simulovaná trestní hlavní líčení se budou týkat trestných činů krádeže a loupeže. V inscenovaných občanskoprávních kauzách soudci sehrají možný průběh soudu kvůli dluhu z půjčky a kvůli výživnému. Scénky budou trvat asi hodinu a bude je provázet odborný komentář a výklad soudců. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout unikátní výstavku vybraných doličných předmětů z trestních kauz, které se v minulosti projednávaly u krajského soudu. Uvidí také vězeňskou celu postavenou podle skutečné předlohy.
Na informačních panelech pak lidé získají informace o historii a současnosti soudu, činnosti znalců, tlumočníků, přísedících, správců konkurzní podstaty. V informačních kioscích se bude prezentovat například Probační a mediační služba ČR a Diagnostický ústav z Hradce Králové. V celodenním programu je také naplánována řada přednášek na témata týkající se běžných životních situací lidí a podnikatelů. Mezi přednášejícími budou například projektový manažer evropských justičních programů Paul Springer nebo prezident soudcovské unie Jaromír Jirsa. Za zdi hradecké vazební věznice posluchače přenese zástupce ředitele věznice Ladislav Louda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
31.5.2005 22:44
Adam HK (neregistrovaný)
To se tam určitě objevím:-)
11.6.2005 16:27
mmm (neregistrovaný)
soudní divadlo
Když nemaj nic lepšího na práci....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme