Hradečtí revizoři chytí přes 1000 černých pasažérů měsíčně

Počet chycených černých pasažérů v královéhradecké MHD roste. Letos revizoři zkontrolovali přibližně 330 tisíc cestujících, při kontrolách odhalili 3119 černých pasažérů. Meziročně jde o nárůst o 6,5%, přičemž černých pasažérů přibývá. Za celý rok 2011 bylo chyceno 10889 lidí bez jízdenky, v roce 2009 to ovšem bylo o bezmála dva tisíce lidí méně.

„Počet zjištěných osob bez platného jízdního dokladu se dlouhodobě zvyšuje, k dramatickému nárůstu však nedochází,“ uvedl vedoucí oddělení přepravní kontroly dopravního podniku Josef Januš. Podle něj jezdí lidé bez zaplacení nejčastji ze tří důvodů. "Cestující jedou načerno omylem nebo se opomenou odbavit, berou tenhle způsob jako hru či druh adrenalinového sportu nebo jezdí načerno programově, aby ušetřili,“ dodal Januš.
Podle zjištění dopravního podniku platí třetina přistižených černých pasažérů pokutu přímo na místě nebo do tří dnů v kanceláři společnosti, další třetina zareaguje na vystavenou upomínku od advokátní kanceláře. „Vždy je třeba celou záležitost řešit neprodleně, a vyhnout se tak exekucím či jiným citelným zásahům do rodinného hospodaření. Doporučuji si včas a řádně zakoupit jízdenku a do takových situací se vůbec nedostat,“ upozorňuje ředitel Miloslav Kulich.
Za jízdu bez platného jízdního dokladu je v hradecké MHD stanovena pokuta – přirážka - ve výši 1000 korun plus jízdné, v případě, že cestující uhradí přirážku na místě nebo do tří pracovních dnů ode dne kontroly u přepážky zákaznického centra DPmHK, a.s., v Pouchovské ulici nebo na účet DPmHK, snižuje se přirážka na částku 400 Kč.
Nemá-li cestující při kontrole u sebe jízdní doklad a prokáže-li do tří pracovních dnů ode dne kontroly u přepážky zákaznického centra, že byl jeho doklad v době kontroly platný, zaplatí přirážku ve výši 50 Kč. Ustanovení se nevztahuje na jednotlivé papírové jízdenky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme