Hradečtí radní podpořili čestné občanství pro Wonku

Čestné občanství města Hradec Králové in memoriam patrně získá disident Pavel Wonka. Návrh na udělení čestného občanství schválila tento týden rada města. Definitivně o tomto kroku ovšem musí rozhodnout zastupitelstvo.

Po Wonkovi je už v Hradci Králové pojmenovaná ulice v centru města, nyní by měl získat ještě čestné občanství. "Wonka je v Hradco Králové vnímán jako poslední zbytečnou obětí komunistického režimu. Někdo by mohl namítat, proč nedáme čestné občanství i jiným obětem, ale on byl poslední, je to určitá symbolika," uvedl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Rada města rozhodla o podpoře návrhu jednomyslně, nyní však udělení musí ještě schválit zastupitelstvo. Je možné, že tam tak jednoznačná podpora nebude. Wonka je sice označován za disidenta, nicméně v jeho rodném Vrchlabí jej za hrdinu často nepovažují. Jak informoval již dříve Hradecký deník, obyvatelé Vrchlabí návrhy na pojmenování ulice po Wonkovi pokaždé odmítli s tím, že v místní paměti jsou bratři Wonkové zapsáni spíš záporně jako lidé, kterým se moc nechtělo pracovat, a tak svůj bohémský život raději skrývali za vzpouru proti režimu.
Vrchlabský rodák a občan Pavel Wonka je vnímán jako poslední oběť bývalého komunistického režimu. Wonka zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve vazební věznici v Hradci Králové v dubnu 1988, údajně na následky mučení a následného zanedbání lékařské péče. Do vězení byl poslán za nedodržení podmínek ochranného dohledu, ačkoliv už byl ve vážném zdravotním stavu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.8.2011 10:18
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
pokud chcete diskutovat, potom využijte na toto téma speciálně zřízené vlákno v diskuzním fóru
forum.hradeckralove.cz/forum.php?id=773

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme