Hradečtí cyklisté se dočkají parkovacího domu i s pojištěním kola

Hradec Králové je známý jako město plné cyklistů. Kromě vcelku dobré sítě cyklostezek, se nyní pro kolaře chystá i unikátní parkovací dům pro kola. V těchto dnech vyrůstá v prostoru u hlavního vlakového nádraží a první zaparkované kolo by zde mělo stát už na konci září.

Parkovací dům má stát už za pár týdnů na Riegrově náměstí. Podle slov Rudolfa Bernarta, autora myšlenky, je právě tohle místo velmi frekventovaný cílem a přestupním uzlem pro mnoho lidí cestujících za prací a do škol nebo pro ty, kteří využijí pro svou návaznou dopravu vlaky či autobusové linky z nedalekého terminálu hromadné dopravy. Jak se každý může přesvědčit, jsou za dobrého počasí právě ranní hodiny v oblasti kolem nádraží a terminálu plné cyklistů a také plných stojanů na kola. Úlevy při hledání volného místa pro své kolo by se Hradečtí mohli dočkat už na konci září, kdy se plánuje zprovoznění parkovacího domu.

Výhodou vznikajícího domu má být i to, že si cyklisté už nebudou muset svá kola odstrojovat. Brašny s nářadím či jinými hodnotnými věcmi mohou beze strachu ponechat společně s bezpečnostní přilbou u kola. „Doufáme, že dojde k oživení té skupiny cyklistů, která z obavy před ztrátou kola do města dosud nevyjela. Podpořit by tento úmysl měl i fakt, že tu mohou být zaparkována i kola drahá, která zde budou pojištěna,“ vysvětluje Rudolf Bernart. Parkovné za jedno kolo na celý den by nemělo být vyšší než pět korun. 

Radnice města takový nápad vítá, ale nechává ho plně v režii dodavatele. Bernartovi poskytla pozemek, kde dům už vyrůstá. "Prodávám kola a na služebních cestách jsem narazil na prototyp takového zařízení. Kontaktovali jsme výrobce toho domu a dohodli se s ním, že by nám vyrobil něco podobného podle našich představ. Parkovací dům bude plně automatický, v Evropě nemá obdoby," popsal vznik myšlenky pro MF Dnes hradecký podnikel.

Podle hradecké radnice se v posledním průzkumu mobility obyvatel ukazuje, že město Hradec Králové zaujímá první příčky v Česku v každodenní přepravě obyvatel města na kole. Kde jinde by tedy měl nový parkovací dům stát, než-li v právě v Hradci? Rozhodně má potenciál mít zde své příznivce.

Více o tématu jsem informovali také v článku U hlavního nádraží vyroste parkovací dům pro kola.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Schodiště, internát, parkovací dům nebo most se budou za Hradec ucházet o titul Stavba roku Královéhradeckého kraje

17. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020 je vyhlášen. Celkem do něj bylo přihlášeno 15 staveb a Hradec Králové má hned několik projektů. Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a…
Čtěte více

Rozsáhlá rekonstrukce Gayerových kasáren začala. Muzejníci se mohou těšit na moderní prostředí

Stavebníci hradecká Gayerova kasárna jen tak neopustí. V těchto dnech tam začaly stavební práce. Královéhradecký kraj bývalé vojenské ubikace nechá přestavět na moderní muzejní depozitář a vynaloží na to minimálně 282 milionů korun. Zhruba 211 milionů pokryje dotace z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme