Hradeckým lízátkům odzvonilo

Jedna z nejznámějších dominant moderního Hradce Králové, lízátka všesportovního stadionu, mají nejspíš svoje dny sečteny. Osvětlovací tělesa, která slouží i jako orientační bod a v řeči Hradečanů zlidověla, skončí vinou plánované rekonstrukce stadionu asi ve šrotu.

Záměr i podobu přestavby všesportovního stadionu v Malšovicích hradecká radnice několikrát měnila a odkládala. Důvodem byly především finanční prostředky. Jeden z návrhů počítal s tím, že se lízátka přenesou na druhý břeh Orlice a budou osvětlovat tréninková hřiště. Podle zjištění Mladé fronty Dnes už ale současný záměr s ničím takovým nepočítá.
„V poslední dokumentaci už lízátka nejsou. Nyní je to věc města. Pokud někdo nevznese návrh na jejich budoucí využití a bude-li se stavět nový stadion, půjdou do šrotu,“ sdělil MF Dnes nekompromisně náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Přemístění stožárů by bylo podle Malíře drahé, komplikované a neefektivní.
O technickou zajímavost tak Hradec s největší pravděpodobností definitivně přijde. Budoucnost lízátek nevidí ani odborníci. „Pokud s nimi bude někdo chtít hýbat, bude muset odstranit čtyři ohromné kvádry, které zabírají v zemi třetinu stadionu. A to je nesmírně komplikovaná věc, která si zřejmě vyžádá navrtání a odstřel. Sundat nebo zbourat se dá všechno, ale zlikvidovat spodek lízátek bude problém, stejně jako jejich převoz, pokud by se měla stěhovat,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes  Jaroslav Kott, který v bývalém hradeckém podniku ERAM projekt realizoval.
Světelné stožáry jsou nyní na malšovickém stadionu čtyři. Každý z nich měří 55 metrů a váží kolem 45 tun. Sportovní stadion osvěcují už od roku 1975. Podobným zařízením se může pochlubit jen málo měst. Plán přestavby areálu na čistě fotbalový stadion mezitím pokračuje. Podle Malíře by první práce mohly začít na podzim 2011. Rekonstrukce by měla stát asi 500 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.6.2010 17:56
Xaver (neregistrovaný)
Překvapuje mě, že zatím nikdo neprotestuje proti demontáži "lízátek"."Lízátka" ve srovnání s podivnou a hnusnou skororuinou "aničkou" jsou hezkou a funkční architekturou. Doba pádí kupředu, snad se jednou dočkáme i demolice té příšernosti v Gočárově ul...:-))
3.6.2010 16:12
rzr (neregistrovaný)
Škoda, "lízátka" byla Hradecká specialita, i když se tomu zvláštnímu řešení občas někdo vysmíval. Trošku zvláštní,na kdejakou blbost (výměna oken, změna střešní krytiny) je potřeba souhlas městského architekta a stavět se potom musí tak, aby nebyl narušen ráz města.Tato rozhodně výrazná stavba se ale zlikviduje bez náhrady. No co, život jde dál, snad nakonec dojde i na tu bezcennou rudou budku....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme