Hradeckých lesů si užívá skoro milión lidí ročně. Na příští sezónu správci chystají novou oboru i posilovnu

| autor: mestske-lesy.cz

Do hradeckých lesů chodí téměř milion lidí ročně. Alespoň to jsou výsledky průzkumu, který si nechal v loňském roce udělat správce hradeckých lesů. Nejvíce z nich lesy využívá k projížďkám na kole. Výhodu je snadná dostupnost.Na své si v nich přijde každý. Rodiny s dětmi, sportovci i senioři. Správci lesů chtějí standard udržet a plánují řady novinek.

Královéhradecké městské lesy, unikátní prostor pro relaxaci obyvatel, nám jistě závidíobyvatelé jiných měst. Zóna, kde se dá sportovat, procházet a kochat přírodou, je navíc velmi snadno dostupná i z centra města.

Do městských lesů u Hradce Králové vyrazí během roku zhruba 900 tisíc návštěvníků. Nejvíce z nich, téměř tři čtvrtiny, lesy využívají k projížďkám na kole, více než polovina všech návštěvníků do lesů chodí také na pravidelné pěší procházky. Městské lesy jsou oblíbeným místem Hradečáků, ale i lidí z okolních měst a ze zahraničí. Vyplývá to ze sociologického průzkumu, který si loni nechal zpracovat správce lesních pozemků města Hradce Králové.

„Téměř čtyřicet procent je mimohradeckých a polovina z nich do městských lesů zároveň jezdí minimálně jednou měsíčně,“ doplnil Radek Jůza z Městských lesů Hradec Králové. Podle průzkumu je necelá polovina návštěvníků, kteří jsou přímo z Hradce, v městských lesích alespoň jednou za týden, více než devadesát procent z nich tam vyrazí každý měsíc.

Průzkum vypracoval tým z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové společně se zaměstnanci městských lesů. „Během čtyř měsíců jsme oslovili více než 2 600 respondentů přímo v lese. Součástí dotazníku byly i volné odpovědi, připomínky nebo návrhy. K těmto nepovinným dotazům se vyjádřila zhruba čtvrtina dotázaných, ale i tak to je pro město a správce lesů jistě důležitá zpětná vazba a inspirace pro další rozvoj nabízených služeb,“ řekl Miroslav Joukl z katedry sociologie hradecké univerzity.

U Pytláka bude posilovna v přírodě, obnoví se i napajedla pro zvěř

V plánu je například zbudování další obory. U Hoděšovic by měl na ploše více než 10 hektarů vzniknout prostor pro jeleny evropské. V současnosti probíhají jednání s Lesy ČR o směně pozemků. „Jedná se o největší plánovanou oboru, která zapadá do vize sítě budovaných ukázek zvěře. Jelena evropského zde v lesích nepotkáte, ale pro svoji vznešenost a známost bychom ho u nás měli rádi zastoupeného,“ vysvětlil Milan Zerzán ředitel městských lesů.

Od příští sezóny by měly být v lesích k dispozici nové posilovací dřevěné prvky. Díky evropské dotaci vznikne unikátní přírodní posilovna u oblíbeného občerstvení U Pytláka nedaleko Stříbrného rybníka. Školy by se také měly dočkat dalšího rozšíření naučných stezek směrem k rytířskému hradišti, v plánu je vznik například stezky siluet a mimiker. Dalším projektem z oblasti lesní pedagogiky a environmentální výchovy je výstavba lesního centra „Na větvi“ ve spolupráci s Lesy ČR. „Pro tento záměr, který byl původně plánovaný na místě hájovny U Dvou šraňků, zvažujeme využít bývalou mysliveckou střelnici u Malšovic. Zatím se toto místo jeví jako nejvhodnější. Stále ale není definitivně rozhodnuto, proto nejsme ani ve fázi přípravy územního rozhodnutí,“ dodal Zerzán.

Ještě letos chtějí městské lesy zahájit opravu hájovny pro dva lesníky na Černé stráni, které se dnes také říká hájovna U Dvou šraňků. Její konečná podoba by se měla co nejvíce přiblížit té původní z třicátých let minulého století. Vizionářským projektem je také výstavba dřevěné rozhledny na nejvyšším místě celého území městských lesů. „Ta by zároveň mohla sloužit jako protipožární hlásná věž jako již dříve stojící a dnes již zapomenutá dřevěná věž nad hájovnou na Černé stráni z třicátých let,“ upřesnil ředitel Milan Zerzán.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme