Hradecký vláček za pár dní vyrazí na své trasy. Bude jezdit i v lese

Turistický vláček.
Turistický vláček. | autor: DPMHK

Vláček dopravního podniku příští týden v sobotu 26. března poprvé vyveze zájemce o prohlídku města. Na výběr budou dvě trasy v provozu bude vláček minimálně do 28. srpna. Od 2. května bude mašinka jezdit i do hradeckých lesů. Tam bude zajíždět až do 29. září.

„Časově nenáročné trasy účastníkům jízdy ukazují významná či turisticky zajímavá místa či stavby krajského města a přibližují jejich historii, a to slovem průvodce. Společnost využila dostupnou techniku a odborníky na historii a vzniklo poutavé vyprávění, které rozšiřuje povědomí účastníků našich jízd. Celý text vyprávění je v paměti vozidlového počítače rozdělen do sekvencí, které jsou na trase pouštěny do reproduktorů ve vagoncích pomocí systému GPS. Tímto způsobem je zajištěna synchronizace příslušné části textu s projížděným úsekem,“ vysvětluje vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Vláček jezdí denně mimo neděli a pondělí, pokud na tento den nepřipadá státní svátek. Zájemci si mohou vybrat ze dvou městských tras, které ve vláčku projedou za 35 až 40 minut. Tradičním nástupním i výstupním místem je parkoviště u Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. V případě skupin do deseti osob není třeba vláček speciálně rezervovat. Pokud je vás více, je dobré si jízdu zarezervovat.

Loni vláček jezdil i do městských lesů, protože se to osvědčilo, pokračovat se v tom bude i letos. Jezdit by měl od 2. května do 29. září v pondělí, ve čtvrtek a o sudých sobotách. Pro jízdy do lesa je nutná rezervace na e-mailu: nebo na telefonu 602 618 438 (pondělí až čtvrtek od 9 do 11 hodin). Na výběr budou také dvě trasy – jízda po jednom okruhu trvá zhruba hodinu a půl, absolvování delší trasy ještě o hodinu déle. Trasy po městských lesích jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, pro méně pohyblivé osoby, důchodce či rodiny s dětmi.

„Vláček neslouží jen pro jízdy dětí s rodiči jako zpestření jejich rodinných výletů, ale i pro mateřské a základní školy, školní výlety či akce pro starší obyvatele, ale zájemce si může dohodnout předem i mimořádnou smluvní jízdu a pronajatý vyhlídkový vláček tak může vyrazit se svým řidičem i na individuální akci jako jsou firemní akce, doprovodné programy konferencí, kongresů či sympozií, na školení či soukromé oslavy,“ přibližuje další možnosti vláčku František Meduna.

Do vláčku se vejde 12 sedících osob v každém ze tří vagonků, které mají možnost bočního zakrytí při zhoršeném počasí.  Nejvyšší povolená rychlost vláčku je 25 kilometrů v hodině.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD úspěšní v Jízdě bez nehod

Tři „milionáři“ přibyli v závěru letošního roku mezi řidiči MHD v královéhradeckém dopravním podniku. Jde o šoféry, kteří úspěšně brázdili ulice města 20 let bez zaviněné nehody. Dnes byli slavnostně oceněni za účasti vedení podniku i města.
Čtěte více

ZVEME: Zažít můžete Noc vědců, pohádkovou či hororovou bojovku v lesích

Kam vyrazit v Hradci o víkendu? Třeba do Dopravního podniku, který u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové pořádá den otevřených dveří. Univerzita a další vědecké instituce lákají na Noc vědců. Vyrazit můžete do hradeckých lesů na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme