Hradecký terminál se začně stavět možná už na podzim

Dopravní terminál v Hradci Králové by se mohl začít stavět už letos na podzim. Hradecký magistrát už také zveřejnil neoficiální informaci o tom, že Evropská unie přispěje na půlmiliardovou investici částkou ve výši asi 62 milionů korun. Zatím neoficiální rozsah přidělené dotace potvrdí hradecké radnici během srpna ministerstvo pro místní rozvoj.
Výběrové řízení na dodavatele stavby terminálu je ale posunuto z původního 1. srpna na 22. srpna. „Posunutí termínu výběrového řízení ale rozhodně nezbrzdí začátek stavby. Ihned po ukončení výběrového řízení se smlouvy podepíšou do několika týdnů tak, aby stavba mohla bez problémů začít,“ řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Magistrát také čeká na schválení výběrové komise vládou České republiky, protože výstavba terminálu je takzvanou nadlimitní stavební akcí, která musí být schválena vládou. „Konečné náklady budeme vědět po otevření obálek, ale předpokládáme, že město zaplatí zhruba 350 milionů korun a hradecký dopravní podnik asi 175 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek hradeckého primátora Alois Tuháček.
Jedna z největších stavebních akcí posledních let zásadně změní tvář hlavního nádraží a okolí. První práce začnou na volných prostranstvích za areálem VČE směrem k úřadu práce. V těchto místech by měly vzniknout objekty autobusového nádraží a odbavovací prostory. Změní se také systém dopravy. Například městská hromadná doprava u vlakového nádraží bude jen zastavovat, konečné stanice budou u nového terminálu. Ten tak spojí městskou, regionální i dálkovou dopravu. Podle harmonogramu by vlastní nádraží mělo být v první etapě hotovo do konce roku 2006, navazující přestavba Riegrova náměstí by pak měla trvat ještě rok a půl. Plán stavebních prací ale mohou narušit archeologové, kteří v lokalitě chystají průzkum.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme