Hradecký primátor jednal s pardubickým hejtmanem o spalovně

Ke společné schůzce mezi čtyřma očima se závěrem loňského roku sešli primátor Hradce Králové Otakar Divíšek a hejtman Pardubického kraje Michal Rabas. Tématem schůzky byla plánovaná výstavba spalovny komunálního odpadu v Opatovicích nad Labem. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Kampaň proti spalovně, kterou odstartovalo mimořádné vydání informačního zpravodaje Radnice, vyvolala silnou odezvu u veřejnosti i politiků. Pardubický kraj, který výstavbu zařízení podporuje, se na ni nejprve pokusil reagovat inzercí v tisku. Hejtman Pardubického kraje pak pozval královéhradeckého primátora na schůzku. "Vysvětlil jsem panu hejtmanovi důvody našeho nesouhlasu. Nevylučujeme, že někdy v budoucnu bude potřeba určitou část komunálního odpadu z Královéhradecka spálit. Rozhodně to však nebude v nejbližších letech. Máme tedy dost času vybrat takovou technologii, která bude šetrná k životnímu prostředí a zároveň umožní efektivní využití odpadu vyprodukovaného v našem regionu," uvedl primátor Divíšek. Jak dodal, roštové spalování, které autoři záměru v této chvíli prosazují, není obnovitelným zdrojem energie a představuje nepřijatelnou zátěž pro životní prostředí, zejména vzhledem k velkému množství problematických odpadů ze spalování a čištění kouřových plynů. "Před spalovnou upřednostňujeme v souladu se zákonem o odpadech a směrnicemi EU materiálové využívání složek komunálního odpadu. Spálit pak můžeme jen odpad, který nelze jinak zužitkovat a zároveň dobře hoří," uvedl po schůzce primátor Divíšek.
Podle hradeckého magistrátu je také nejistá případná dotace na projekt od Evropské unie. Množství odpadu, jímž zastánci spalovny argumentují, totiž kromě odpadu z domácností zahrnuje i odpad podnikatelských subjektů. "Mohlo by se tím pádem jednat o nedovolenou podporu podnikání a Evropská unie by mohla požadovat vrácení peněz. To by mělo pochopitelně značný dopad na ekonomiku všech zúčastněných. Jednoznačnou odpověď na tuto otázku má dát studie proveditelnosti projektu, kterou požadoval Královéhradecký i Pardubický kraj již v roce 2002. Do této chvíle však nebyla zpracována," vysvětlila náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
Město Hradec Králové využije všech zákonných prostředků k tomu, aby předčasné a neuvážené stavbě spalovny zabránilo. Dalším krokem bude mimořádné zasedání městského zastupitelstva, které proběhne 17. ledna od 17 hodin v královéhradeckém Adalbertinu. "Pozvali jsme na ně ministra životního prostředí, poslance a senátory Královéhradeckého kraje, hejtmany, starosty obcí z obou krajů i všechny občany, které tento problém tíží. Každý bude mít možnost vyjádřit veřejně své stanovisko nebo se zapojit do diskuze," řekl primátor Divíšek. Hejtman Pardubického kraje se už ze setkání omluvil.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme