Hradecký magistrát se bude soudit o pokutu

Soudní cestou se hodlá bránit magistrát v Hradci Králové proti pokutě ve výši 200 tisíc korun, kterou město dostalo od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (UOHS) kvůli tomu, že uzavřelo smlouvu o spolupráci na výstavbu mateřské školky v lokalitě Podzámčí s firmou Fato bez výběrového řízení.

Město loni přistoupilo přímo k uzavření smlouvy o spolupráci na výstavbu mateřské školy v Podzámčí v hodnotě 40 milionů korun s firmou Fato. Magistrát výběr společnosti podle úřadu posvětil uzavřením směnné smlouvy, v níž s Fatem směnil pozemek, na kterém má být vybudována mateřská škola za jiný. Pozemek, na kterém má stát mateřská škola, pak převedl do vlastnictví firmy Fato. Podle UOHS město mělo veřejnou zakázku zadat v některém ze zadávacích řízení stanovených zákonem, které by transparentně a objektivně dokládalo, že právě vybraný uchazeč nabízí nejlepší smluvní podmínky. Pokutu udělil UOHS již loni v červnu, magistrát však proti jeho rozhodnutí podal rozklad. Bez úspěchu. Proto se hodlá o pokutu soudit. Podle jeho právníků totiž uzavřením smlouvy o spolupráci s Fato nebyly naplněny znaky veřejné zakázky, přičemž tato smlouva neměla charakter smlouvy o dílo.
Magistrát se také hájí tím, že smlouva nakonec byla zrušena a Fato školku nestavělo. Tento fakt však UOHS již zohlednil ve svém rozhodnutí a proto pokuta měla jen "preventivní charakter."

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme