Štítky: | Škola | Gymnázium |

Hradecký gymnazista vybojoval stříbro na fyzikální olympiádě v Kazachstánu

Gymnázium B. Němcové | Ilustrační foto
Gymnázium B. Němcové | Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Nebývalý úspěch měl na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě, která se konala v Kazachstánu v hlavním městě Astana, student hradeckého Gymnázia Boženy Němcové Jakub Dolejší. Z konkurence 374 studentů si domů přivezl stříbrnou medaili.

Česká delegace si domů odnesla i další ocenění - stříbro obdržel také absolvent gymnázia v Českých Budějovicích, bronzovou příčku obsadil gymnazista z Prahy. Další dva čeští studenti navíc získali čestná uznání.

Čeští středoškoláci jsou ve fyzice 35. nejlepší na světě

Z celkového počtu 83 států, které se do fyzikální olympiády zapojily, obsadili Češi 35. příčku. V konkurenci členských zemí Evropské unie pak byli 11. nejlepší, skončili hned za Velkou Británií, Německem a Francií. Členové českého družstva byli do soutěže vybráni na základě výběrového soustředění z 14 nejlepších řešitelů celostátního kola 55. ročníku Fyzikální olympiády České republiky.

Nejúspěšnější český řešitel olympiády má ze svého výsledku radost. „Po odevzdání příkladů jsem neměl dobrý pocit. Ale podle výsledků všech soutěžících se zdá, že tento ročník byl výjimečně náročný. Jsem rád, že to takto dopadlo,“ popsal své zážitky Jakub Dolejší.

Výpravu doprovázel profesor z Univerzity Hradec Králové

Mladé fyziky doprovázel do Kazachstánu také profesor Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové, podle něhož byla obtížnost soutěžních úloh nebývale vysoká. „S výsledky našich studentů na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě jsem spokojen, zisk tří medailí a dvou čestných uznání je určitě úspěchem. Všichni studenti získali nějaké ocenění i přes nebývale vysokou obtížnost soutěžních úloh. Výsledek je o něco lepší než v loňském roce a vzhledem k tomu, že tři z pěti soutěžících mají šanci reprezentovat i příští rok, pevně věřím, že se opět navracíme mezi nejlepší země Evropské unie, kam tradičně patříme,“ uvedl Jan Kříž.

Nejlepšími řešiteli se jako již tradičně stali studenti z asijských zemí. Na prvním místě se umístila Čína, za ní Tchaj-wan, následovala Jižní Korea, Thajsko a pětici nejlepších zemí uzavírá Vietnam. Absolutním vítězem se pak stal student Xu Xiaoyu z Číny. Nejlepší evropskou zemí bylo letos Rumunsko, které získalo 11. místo. Příští Mezinárodní fyzikální olympiáda proběhne v červenci příštího roku v Indii v Bombaji. Česká delegace je již na akce pozvaná.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Hradecká škola pro děti se sluchovým postižením získala prestižní ocenění

Vyšší odborná škola, střední škola, základní a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové, která vzdělává žáky se sluchovým postižením a poskytuje i sociální službu rané péče a poradenství, obdržela prestižní ocenění Excelentní organizace. Ve 20. ročníku soutěže Národní ceny…
Čtěte více

V pátek se v hradeckých školách bude učit

V úterý ministr zdravotnictví doporučil ředitelům základních a středních škol vyhlásit na pátek 25. září ředitelské volno. Rozhodnutí uzavřít městské základní školy bylo ponecháno na ředitelích, mezi kterými došlo ke shodě. Výsledkem je, že všechny hradecké základní školy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme