Hradecký dopravní podnik koupí osm nových autobusů

Dopravní podnik města Hradec Králové v letošním roce opět zmodernizuje svůj vozový park. Od společnosti Karosa Vysoké Mýto zakoupí osm nízkopodlažních městských autobusů. Tato investice si vyžádá náklady zhruba 52 milionů korun.
Nákupem osmi vozů hradecký podnik pokračuje v trendu minulých dvou let, kdy dohromady koupil 15 autobusů a dva trolejbusy za více než 100 milionů korun. Nové autobusy dodá Karosa do Hradce Králové na podzim. Tři vozy budou kloubového typu. Od roku 1996 podnik kupuje výhradně nízkopodlažní vozy, které přepravu výrazně zrychlují a pro cestující jsou pohodlnější. "Z nynějších 135 autobusů a trolejbusů je více než polovina nízkopodlažního typu," řekl ekonomický náměstek Dopravního podniku Pavel Zákora. Trolejbusy firma letos kupovat nebude, protože jejich vozový park má dostatečně obnovený z 90. let. Ročně firma přepraví asi 30 milionů lidí.
Výnosy podniku se pohybují kolem 300 milionů korun ročně. Více než 100 milionů korun z toho činí tržby z jízdného, 122 milionů korun dotace města na provoz hromadné dopravy a zbytek si podnik vydělá dalšími činnostmi, například reklamou, zájezdovou dopravou, provozováním autoškoly. Hospodaření podniku, jehož sto procent akcií drží město, skončilo loni ziskem 3,6 milionu korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme