Hradecký dopravní podnik chystá zavedení čipových jízdenek

Změny v odbavovacím systému se zřejmě ještě do konce letošního roku dočkají cestující v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Tamní Dopravní podnik města Hradec Králové totiž chystá zavedení takzvaných čipových jízdenek místo klasických papírových. Firma si od nového systému slibuje, že do svých autobusů a trolejbusů přiláká více cestujících.
Podnik již vybral firmu, která turnikety do vozidel dodá. Instalaci systému za asi 16 milionů korun ale zatím brání odvolání jednoho z účastníků výběrového řízení na dodavatele zařízení. "Pokud se vše včas vyřeší, chtěli bychom systém začít zavádět na podzim a naostro jej spustit od začátku příštího roku," řekl ředitel dopravního podniku Miroslav Kulich.
Na novém systému by měli vydělat hlavně lidé cestující na kratší vzdálenosti. Nyní stojí jednotlivá jízdenka devět korun a cestující je zaplatí, i když jede jen jednu zastávku. Čipový systém by měl jízdy na kratší vzdálenosti zlevnit. Čipová karta by mohla současně sloužit i jako elektronická peněženka pro placení parkovného či vstupného do městských zařízení.
Loni hradecký dopravní podnik přepravil 36,5 milionu lidí, což bylo meziročně o šest procent více. Počty cestujících podle Kulicha ovlivňuje řada faktorů, jedním z nich je i počasí. Výnosy podniku se pohybují kolem 300 milionů korun ročně. Přes 100 milionů korun z toho činí tržby z jízdného, 122 milionů korun dotace města na provoz hromadné dopravy a zbytek si podnik vydělá dalšími činnostmi, například reklamou, provozováním autoškoly, výrobou městského mobiliáře. Hospodaření podniku loni skončilo ziskem 3,6 milionu korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.6.2005 18:13
Tipp (neregistrovaný)
Dobrý nápad !!! Jednu zastávku za 9 Kč je fakt síla a když jsem vykouřenej tak chodit nemůžu :-))) SUPER !!!
22.6.2005 15:52
babka (neregistrovaný)
MHD a čipy.. jen pro někoho??
Jen doufám, že limit pro ty čipové karty (finanční) nebude stanoven jako pro multimilionáře, kteří mají peněz nazbyt. Každý si přece nemůže dovolit mít na kartě blokováno bůhvíkolik peněz, když bere sotva pulku průměrného platu a taktak z něj vyžije....pro chudé zase zbyde jen "pěškobus". Jenže ti bohatí si vozí zadky v autech... tak nevím, komu ta MHD vlastně bude sloužit....Mám jen obavu, že pro obyčejného člověka bude nedostupná... Penzíe na tu jednu jízdenku se někdě utrhnou , ale blokovat si na kartě kolik set... to si těžko bude moci každý dovolit. Ještě dotaz - tímto tedy zanikou měsíční,čtvrtletní, pololetní a roční výhodnější jízdenky? A dosud platné papírové jízdenky?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme