Štítky: | Nemocnice | Červený kříž |

Hradecký Červený kříž ocenil dárce krve

Červený kříž ocenil tento týden dárce krve
Červený kříž ocenil tento týden dárce krve

Přes 80 bezpříspěvkových dárců krve a jejích složek pozval v pondělí 17. prosince 2012 Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové do Městské hudební síně, aby jim předal zlatou medaili dr. Jana Janského za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů. Pro rok 2012 se jednalo o poslední slavnostní oceňování dárců.

„Čtyřicet odběrů svým způsobem zavazuje a osob, které jsou takovíto dárci, už není tolik. Těší mě, hojná účast,“ řekl ředitel královéhradecké Fakultní nemocnice Roman Prymula. „Naše transfuzní oddělení si stojí v počtu odběrů krve a krevních složek velmi dobře. Transfuzních přípravků pro naše pacienty máme dostatek. Co sháníme a na čem pracujeme každý den, jsou dárci,“ poznamenal primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Vít Řeháček.

Dárců v regionu ubývá

Dárci krve v regionu stárnou, odcházejí z kartotéky nebo registru. Nemohou darovat krev z důvodu věku nebo onemocní chorobou, která jim pokročilé dárcovství neumožňuje. „Sháníme prvodárce mladší kategorie, především studenty, kteří mají relativně dostatek času na hodinu k nám přijít a darovat krev. Cílíme však i na jinou věkovou kategorii. Pokud někdo nedaroval krev ve čtyřiceti nebo v padesáti letech, není stále žádný problém přijít a stát se prvodárcem,“ dodal Vít Řeháček.

Darovat krev můžete i bez objednání

Zájemci mohou přijít darovat krev do královéhradeckého transfuzního oddělení fakultní nemocnice bez jakéhokoli objednání, v kterýkoli odběrový den. Potřeba není ani žádné předchozí vyšetření. Potřebné informace o dárcovství i odběrových místech lze nalézt například na stránkách Oblastního spolku ČČK Hradec Králové www.cckhk.cz.

Hradecký Červený kříž každoročně ocení kolem 700 bezpříspěvkových dárců krve a jejích složek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme