Hradeckou MHD čekají revoluční změny

Za malou revoluci lze označit změny v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. V souvislosti s otevřením nového terminálu hromadné dopravy (THD) pro autobusy 5.7. začnou platit nové jízdní řády MHD. Ty přínášejí řadu změn. Změny se dotknou nejen časů odjezdů, měnit se budou názvy některých stanic, ale především trasy některých linek - často dost výrazně. Úpravy výrazně ovlivní dopravu v centru Hradce Králové. Souběžně s otevřením terminálu totiž dojde kvůli rekonstrukci k úplnému uzavření křižovatky S.K.Neumana s Puškinovou ulicí.

Nový terminál otevře své brány pro veřejnost 5.7. K tomuto datu se přesune velká část autobusů MHD i dálkových autobusů od provizovního nástupiště U Koruny do THD. většina autobusových linek MHD pojede do THD a zpět Chelčického a Haškovou ulicí. Chelčického ulice se proto z jednosměrné ulice změní na obousměrnou. Parkování vozů bude v této ulici bude omezeno na podélené, ale parkování bude možné v ulici S.K. Neumana, která fakticky nebude pro dopravu využívána. Ne všechny spoje však budou zajíždět k THD. Všechny trolejbusové linky zůstanou na provizorní točně Koruna, ale budou mít změnu trasy – všechny pojedou po Gočárově třídě. Některé autobusové linky do THD nepojedou - linka 12, 16, 26, 12Š, 16Š a spoje linek 24 + 28 jedoucí k ZVU budou  ze strany křižovatky Koruna zajíždět na trolejbusovou točnu Koruna.
Kromě těchto výrazných změn přistoupí dopravní podnik ještě k dalším úpravám. Některé zastávky dostanou nové názvy: Delvita - Šimkovy sady, Carrefour - Futurum, Pouchov škola - Pouchov kostel, Úřad práce - Na Okrouhlíku.
Dále se mění se označení noční linky 0 podle směru jízdy na linky 51 a 52 (linka 51 směr z DP - Aldis..., linka 52 obrácený směr). Linka 26 bude vedena Zelenou ulicí a nebude už obsluhovat zastávky Anenské náměstí, Kukleny náměstí a Bláhovka.
Nové jízdní řády budou na zastávkách vyvěšeny v pátek 4.7.2008. Předpokládá se, že platit budou zhruba do října 2008, kdy je naplánováno ukončení rekonstrukce Riegrova náměstí. Pak se dají očekávat další změny související s přivedením trolejbusové dopravy do THD.

Plánky, schémata:
Schéma zastávek na Riegrově náměstí (Hlavní nádraží): http://jizdnirady.dpmhk.cz/2008_07_05_html/Riegrovo_namesti_2008_07_05.pdf

Schémata zastávek MHD a dálkových autobusů na novém THD
http://jizdnirady.dpmhk.cz/2008_07_05_html/Terminal_nastupiste.pdf

Nové jízdní řády MHD platné od 5.7.
http://jizdnirady.dpmhk.cz/2008_07_05_html/INDEXLIN.HTM

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.7.2008 16:11
Jan Hradecký (neregistrovaný)
V tom aby se prase vyznalo...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme