Hradeckou fotbalovou arénu bude projektovat zlínská firma

Studie fotbalového stadionu.
Studie fotbalového stadionu. | autor: MMHK

Věci kolem hradecké fotbalové arény se hnuly. Je známé jméno firmy, která bude projektovat nový hradecký fotbalový stadion. Pokud vše půjde hladce, stavět by se mohlo v roce 2017. Aréna by měla vyrůst místo současného zastaralého stadionu. Zakázku získala zlínská společnost Centroprojekt Group. Bojovalo o ni osm firem. Za kompletní dokumentaci město zaplatí 4,7 milionu korun bez DPH. Samotná stavba má přijít asi na 400 milionů.

Odhad ceny zhotovení dokumentace před soutěží byl přibližně pět milionů korun. Nabídky byly od 1,68 do 14,9 milionu korun bez DPH. Stadion by se předběžně měl stavět po etapách, existuje již studie od architekta Tomáše Vymetálka a dokumenty k dřívějšímu územnímu rozhodnutí pro stavbu stadionu z roku 2004. „Zpracovatel dokumentace se návrhem může inspirovat, ale také může přijít s vlastním," vysvětlil pro Hradecký deník Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Do nové arény by se mělo vejít 10 tisíc diváků. Nejprve by se musela upravit východní tribuna, aby odpovídala požadavku fotbalové asociace. Pak by stavbaři postavili západní tribunu se zázemím pro hráče, rozhodčí, novináře i VIP. V další fází by vznikly jižní a severní tribuny za brankami a nakonec by šla k zemi východní tribuna a na jejím místě vyrostla nová a tím by se okruh tribun uzavřel. Postavilo by se také parkoviště pro 430 vozidel.
   
Město společně s projektantem vybralo také firmu, která zajistí supervizi projekčních prací, služby technického dozoru investora a která také zpracuje výběrové řízení na zhotovitele stavby. Zakázku v říjnu vyhrála hradecká společnost Smart effect. Radnice tak chce zajistit, aby se ostře sledovaný projekt obešel bez potíží. Za supervizi zaplatí 1,2 milionu korun bez DPH.

Pokud by šlo vše hladce, mohlo by se na novém stadionu hrát v roce 2018. Bez rekonstrukce stadionu by se hradečtí fotbalisté, kteří loni sestoupili do druhé ligy, nemohli vrátit zpět do nejvyšší soutěže.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.12.2015 12:51
HradecKings (neregistrovaný)
Lízátka
Hlavně aby ta nová studie v ceně menší vilky pamatovala na vůli zanechat lízátka..! Protože jinak pojedou další a další petice a bude se dělat další a další studie.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme