Štítky: | architektura | průvodce KAM |

Hradeckou architekturou provede nová kniha. Bude v infocentrech zdarma

Nový kapesní průvodce hradeckou moderní architekturou  KAM.
Nový kapesní průvodce hradeckou moderní architekturou KAM. | autor: kontrapunkt

Nový tištěný průvodce po moderní architektuře Hradce Králové bude od pondělí 3. dubna zdarma k dispozici v Infocentru na Eliščině nábřeží a také ve vybraných kavárnách. Doprovodí vás na procházkách městem a poradí i s MHD. Připravil ho Královéhradecký architektonický manuál a kulturní neziskovka kontrapunkt.

Královéhradecký architektonický manuál (KAM) je odborně-popularizační databáze podávající ucelený přehled o architektuře, umění a urbanismu Hradce Králové z let 1894–1989. Web kam.hradcekralove.cz trojjazyčně (tedy česky, anglicky a německy) dokumentuje moderní architekturu, známé stavby i dosud neobjevené či nerealizované klenoty, architekty, stavitele, umělce a samozřejmě i cenná veřejná prostranství a parky.

Databáze aktuálně čítá přes 200 objektů, jednotlivé medailony doprovází současná i archivní fotografická dokumentace, plány a nahrávky textů. Projektu KAM začátkem roku 2018 vdechla život kulturní nezisková organizace kontrapunkt, z. ú., pod jejíž záštitou roste dodnes. KAM navazuje na architektonické manuály v Brně (BAM), Plzni (PAM) a Litomyšli (LAM). Do rodiny manuálů dále v roce 2019 přibyl zlínský ZAM a letos v dubnu město Jihlava představí JAM.

Mobilní aplikace i papírový KAM

V Hradci Králové KAM každoročně pořádá komentované procházky či přednášky a realizuje místní program rozsáhlého česko-slovenského festivalu Den architektury. Zároveň také nezůstal jen na webu a se začátkem pandemie v březnu roku 2020 se rozšířil ještě o mobilní aplikaci KAM?, kterou lze používat i offline přímo na procházce krajským městem.

Nyní Královéhradecký architektonický manuál přináší další novinku a z displejů se přesouvá i na recyklovaný papír. Každému milovníku architektury bude KAM průvodce zdarma k dispozici v Infocentru na Eliščině nábřeží a vybraných královéhradeckých kavárnách

"Od prvního dubnového pondělí vám na procházkách může dělat společnost nový kapesní průvodce KAMu! Za poznáním našeho moderního města a jeho skvostů vás průvodce vyvede po 9 tematických stezkách — představí vám nejen centrum Salonu republiky, ale i jeho předměstí, vilové čtvrti nebo mosty a průmyslové stavby. Společně se podíváte i do Kuklen či Pražské předměstí nebo třeba podél řeky až do Plácků nebo Předměřic nad Labem!" vyjmenovává Helena Herzánová z kontrapunktu.

"Ačkoli vás malý průvodce Hradcem Králové provede opravdu skrz naskrz, rozhodně se s ním neztratíte, každý okruh totiž kromě cenných informací obsahuje i přehlednou mapu, fotografie a adresy jednotlivých objektů. Dokonce poradí i s MHD dopravou k začátku stezky nebo prozradí časovou náročnost a délku trasy," dodává Herzánová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Salon republiky může být památkou UNESCO, potvrdila studie

Před více než deseti lety památkáři a zástupci města začali usilovat o zápis Gočárovy stopy v Hradci Králové na Seznam světového dědictví UNESCO. Nyní má město studii, která potvrzuje jedinečnost hradecké architektury a na jejím základě chce požádat o zapsání Gočárových budov na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme