Hradeckému Petrofu hrozí soud

Tradiční výrobce klavírů a pian Petrof z Hradce Králové se může dostat do potíží. Hrozí mu soud s americkou obchodní firmou Geneva International Corporation (GIC), která v USA prodává piana Petrof. Podle GIC hradecký výrobce porušil exkluzivní smlouvu, když v Americe sám prodával své výrobky pod značkou Petrof.

Společnost GIC u tvrdí, že na prodej hudebních nástrojů se značkou Petrof má výhradní smlouvu až do roku 2012. Uvedl to týdeník Euro. Petrof se však brání a napadá rozhodnutí soudu. Podle něj existují dva protichůdné rozsudky, paradoxně od téhož soudce, který je dnes již mrtvý.
„Americký soud rozhodl, že došlo k porušení smlouvy, a nyní se chystá další proces na určení výše škody," objasnil Petr Hromek z advokátní kanceláře Čech Hromek Pleskač zastupující GIC v Česku. Zástupci Petrofu však argumentují, že starými smlouvami už není továrna vázána. "My jsme se dosud řídili rozhodnutím amerického soudu z prosince 2007, které potvrdilo, že licenční smlouva platí pouze s distributorskou smlouvou. A tu jsme vypověděli v souladu s jejími podmínkami pro hrubé porušování, jak potvrdilo i rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Je tedy zřejmé, že obě rozhodnutí stojí proti sobě," řekl týdeníku Euro právník Petrofu Pavel Vidura.
Petrof zatím na americký trh dodává výrobky pod svou jinou značkou – písmeny AF v erbu – a s napětím očekává konečný rozsudek. Továrna se totiž nyní potýká s důsledky krize a očekává propad ročního obratu zhruba o 150 milionů korun. "Jsme přesvědčeni, že pokles zájmu o piana je dočasný a s návratem konjunktury se poptávka opět zvedne," řekla Euru ředitelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová.
Přes všechny potíže však Petrof nechce propouštět. Podle ředitelky se zatím v továrně daří udržet většinu kvalifikovaných pracovníků, a to i díky nové výrobě luxusního nábytku. Ta nyní tvoří až pětinu obratu firmy. Petrof prošel v letech 2002 - 2005 radikální restrukturalizací. Právě kvůli potížím s odbytem na americkém trhu tehdy postupně uzavřel výroby v Liberci, Jiříkově na Děčínsku, České Lípě a Moravském Krumlově a propustil zhruba polovinu zaměstnanců.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme