Hradecké základky jsou jen průměrné

Královéhradecké základní školy se nemají čím chlubit. Výzkum ukázal, že žáci jejich pátých tříd mají jen průměrné znalosti ve srovnání s celou Českou republikou. Hradecký Magistrát ale paradoxně výsledky jednotlivých škol tají.

Znalosti páťáků z celé republiky porovnával test společnosti Scio. Jak uvedl Hradecký deník, srovnávacího testu se zúčastnilo celkem 608 dětí z 28 tříd 17 základních škol v ČR. Rodiče budoucích i současných školáků ale z porovnání nejspíš nic mít nebudou. Radnice výsledky tají. „Samozřejmě se najdou školy, které byly nadprůměrné, ale i podprůměrné. Jmenovat je však nebudu. Ti první by byli moc nafoukaní a na ty druhé by to vrhlo špatný stín,“ řekla Hradeckému deníku vedoucí odboru školství hradecké radnice Alena Synková.
Testy společnosti Scio se zaměřily na znalosti z českého jazyka, matematiky a takzvaných obecných studijních předpokladů. Ty zjišťují, nakolik je žák schopen pokračovat ve studiu na střední škole. Porovnání hradeckých škol s republikovou konkurencí má ale sloužit jen pro vnitřní potřebu Magistrátu a vedení škol. „Výsledky slouží pro ředitele škol, aby věděli, kde mají přidat na kvalitě výuky a kde pokračovat dál. Žádné postihy vedení horších škol nehrozí. Ale samozřejmě sledujeme, jak se k tomu ředitelé postaví a jaká opatření zavedou,“ vysvětlila Deníku Alena Synková.
Srovnání není ojedinělé. Město testuje své základní školy už třetím rokem. Podobné zkoušky čekají už v listopadu na žáky devátých tříd. I když výsledky nebudou veřejné, podle města se díky šetření kvalita hradeckých škol mírně zlepšila. „Všechny školy si stále drží svůj standard nebo se trochu zlepšily. Záleží to samozřejmě také na bystrosti populačních ročníků. Žádný razantní skok, jako že by se z podprůměrné školy stala špičková a naopak, neevidujeme,“ řekla Hradeckému deníku Synková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme