Hradecké školky praskají ve švech

Příliš mnoho dětí a málo míst v mateřinkách. S takovým problémem se nyní potýká hradecký magistrát. Počet míst v mateřských školách nedostačuje zájmu rodičů. Silnější ročníky dětí se do školek nevejdou a město musí hledat způsob, jak počet míst ve školkách zvýšit.

Právě před dvěma lety ale paradoxně Hradec řešil přesně opačný problém. Koncem června 2007 zrušil mateřskou školu v Kyjovské ulici. Důvodem byla podle náměstka primátora Martina Soukupa nevyužitá kapacita a údajně i špatný technický stav budovy. Radnice tehdy tvrdila, že zrušení provozu v žádném případě neohrozí počet dostupných míst pro předškolní vzdělávání. Dnes chce město urychleně budovat nové školky.
Dvě nová zařízení pro předškolní děti hodlá radnice postavit už v příštím roce. Počet dětí by se totiž měl podle současných ukazatelů ještě zvýšit. „Do budoucna plánujeme výstavbu v těch částech města, kde vzniká nová bytová zástavba. Jednalo by se nejspíš o lokalitu v Kuklenách a Pod Zámečkem,“ upřesnil Deníku náměstek primátora Martin Soukup.
Do mateřských škol se v Hradci Králové nyní hlásí téměř 240 dětí, což pro hradecký Magistrát znamená, že asi stovku míst musí nově vytvořit. „Už jsme vytipovali školky, kde nám hygienické podmínky navýšení kapacity umožní,“ řekla Hradeckému deníku vedoucí odboru školství Magistrátu Alena Synková. Jsou to podle ní mateřské školy Čtyřlístek, Kamarád, Kampánova, Lužická, Milady Horákové, Sluníčko, Štefánikova, Třebechovická, Urxova a Zvoneček. Pokud by ani navýšení kapacit stávajících mateřinek nestačilo, uvažuje město ještě o nouzové variantě. Pro děti s odkladem školní docházky by vznikly přípravné třídy v Malšovicích, Moravském Předměstí a v centru města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme