Hradecké náplavky se zavřou, budou se opravovat barokní zdi podél Labe

Kromě opěrných zdí projde opravou i poškozená branka pod Tyršovým mostem v Hradci Králové.
Kromě opěrných zdí projde opravou i poškozená branka pod Tyršovým mostem v Hradci Králové. | autor: hradeckralove.cz

Barokní opěrné zdi podél řeky Labe v Hradci Králové čeká generální oprava. Práce na obou březích řeky začnou pravděpodobně letos v létě a potrvají ve více otepách přes rok. Povodí Labe náklady odhaduje na tři miliony korun. Uzavřou se hradecké náplavky i části chodníků.

S"Poslední průzkum poukázal na nevyhovující stav zdí, s doporučením k provedení komplexních oprav," uvedla Hana Bendová, mluvčí státního podniku Povodí Labe, který jako správce vodního toku pečuje mimo jiné o vzhled a bezpečnost Labe přímo v centru města Hradec Králové.   

Opravovat se budou barokní zdi na náplavkách na obou březích řeky, tedy podél ulic Eliščino nábřeží a Smetanovo nábřeží. Samotné zdi jsou součástí nemovité kulturní památky „městské opevnění - barokní“ - byly vybudovány v první třetině 20. století a měří 120 a 107 metrů. Výška zdí dosahuje až 3,5 metru nad terénem. Zdi přímo navazují na spodní stavbu Tyršova mostu, jejich historické litinové zábradlí s pískovcovými sloupky tvoří sjednocující prvek všech královéhradeckých nábřeží. 

"Nábřežní zdi jsou dokladem historického vývoje města, proto je při jejich obnově nutné respektovat původní materiály (žula), včetně řemeslného kamenického opracování, a zachovat původní vzhled zdění a spárování. Příprava stavby byla řešena v úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem," upřesnila Bendová.

Najednou bude možné pracovat pouze na jednotlivých navzájem oddělených úsecích širokých maximálně dva metry, v rozestupu minimálně 10 metrů. Časový postup bude omezovat čekání na vytvrzení spárování předchozího kroku. Dojde rovněž k opravě stávající poškozené branky pod Tyršovým mostem.

Po částech se zavřou chodníky i náplavky

Z bezpečnostních důvodů budou během stavby pro veřejnost uzavřeny chodníky bezprostředně nad korunou zdi a také plochy náplavky. Stavba bude probíhat nejprve na levém, později na pravém labském břehu, ve snaze zachovat pro veřejnost alespoň z části přístup na hojně využívané náplavky. 

Stavba bude zahrnovat očištění líce zdí, odstranění graffiti, vysekání všech stávajících spár, dozdění kaveren po již vypadlých kamenech a především hloubkové celoplošné přespárování zdiva. Spárování bude provedeno místy až do hloubky 30 centimetrů, a to v poměrně značném rozsahu 285 metrů čtverečních na levém a 182 metrů čtverečních na pravém břehu. 

"Pro nové hloubkové spárování byly zvoleny moderní a osvědčené vysokopevnostní malty, které zaručí výrazné prodloužení životnosti jinak kvalitního zdiva z žulových kamenů. Finální pohledová vrstva spárování bude zhotovena ručně, s využitím paropropustné, nízkosmrštivé mrazuvzdorné malty s přísadami pucolánů a trassu, což jsou speciální pojiva sopečného původu, omezující vápenné výkvěty," uvedla mluvčí Povodí Labe. 

Práce začnou po ukončení výběrového řízení na zhotovitele, pravděpodobně v červnu letošního roku, a skončí nejpozději v listopadu roku 2021. Celkové náklady by neměly převýšit 3 miliony korun a budou plně hrazeny z prostředků Povodí Labe.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Přes Klapák už se dá opět přecházet

Před půlrokem zahájily Technické služby Hradec Králové rozsáhlou opravu mostu Bailey Bridge, který spojuje části Malšovice a Slezské Předměstí. Během této doby došlo k nové antikorozní úpravě konstrukce, sanaci opěr i výměně osvětlení, což vyšlo na téměř 19,2 milionu korun bez…
Čtěte více

Opravy Klapáku se chýlí ke konci, brzy se otevře

Oprava železného mostu přes Orlici v Hradci Králové se chýlí ke konci. Klapák se pro pěší a cyklisty znovu otevře ještě v únoru. Most se začal opravovat loni v září. Musel se rozebrat a odvézt. V současné době je most již vysunutý nad Orlicí a čekají ho další doplňkové práce.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme