Hradecké letiště ožije leteckou show

Nultý ročník letecké show International Flying Display 2008 (IFD) proběhne v Hradci Králové 14. a 15. června. Na hradeckém letišti se představí více než padesát letounů a vrtulníků z devíti zemí.

Jak uvádějí organizátoři, rozpočet na leteckou přehlídku činí přibližně osm milionů korun a předpokládá se účast až 40 tisíc návštěvníků. Generálním partnerem je město a  akce je zařazena do programu Regina. „Město odsouhlasilo na letecké dny dva miliony korun. Vyzvali jsme také Královéhradecký kraj, aby se zúčastnil. Máme informace, že kraj přehlídku podpoří, ale v menší výši než město,“ uvedl náměstek primátora Boris Herman.
Letecká přehlídka nabídne divákům ukázky sportovních i proudových letadel a skupinovou akrobacii. „Můžeme avizovat letovou účast maďarského špičkového pilota Petera Besenyiho, známého české veřejnosti zejména svým mistrovským lítáním v rámci Red Bull Air  Race, představí se například akrobatická skupina Breitling Team z Francie na 7 letounech L39 či skupina Stars ze Srbska,“sdělil Aleš Cabicar z pořádající agentury. Nový program představí také hradecký Létající cirkus. „Uvedeme premiéru souboje mezi vozem Bugatti z roku 1927 a historickým letounem,“ informoval majitel cirkusu Martin Kindernay.
Záštitu nad IFD převzal náměstek ministryně obrany František Padělek, který působil jako ředitel jedné z prvních přehlídek CIAF v Hradci Králové. Pořadatelé jednají také o účasti naší armády. „Jednáme s armádou, zda předvede plnohodnotné vystoupení a nebo jen nějaký průlet,“ řekl letový ředitel Vladimír Griga. Součástí show je i Czech Air Ballon Fest 08, kde kromě přehlídky horkovzdušných balonů budou i balony plynové, a to i ze zahraničí.
Pořádající agentura Czech Airshow Agency, která zároveň organizuje přehlídku CIAF v Brně, se netají tím, že by se akce tohoto druhu mohla opět do Hradce  vrátit. „Hradecké letiště je jedno z nejvhodnějších u nás, tak jak je rozloženo z hlediska drážních systémů, orientace na světové strany i zázemí ve městě,“ dodal Aleš Cabicar. Prestižní leteckou přehlídku CIAF hostil Hradec Králové naposledy v roce 2002. Desátý ročník byl přestěhován na letiště do Brna, protože zdejší letiště opustila armáda a technické vybavení nevyhovovalo pro tak velkou akci.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme