Hradecké letiště opět ovládne hudba, na hluk si budeme muset zvyknout

Letiště opět ovládnou hudební produkce
Letiště opět ovládnou hudební produkce

Také v letošním roce přivítá město Hradec Králové řadu významných akcí. Řada z nich se uskuteční v areálu Festivalparku na královéhradeckém letišti. Radní města tento týden odsouhlasili plán akcí, které letos na letišti proběhnou. Chybět nebudou ani největší taháky Rock for People a Hip Hop Kemp. Tyto akce lákají do Hradce každoročně desítky tisíc lidí, ale také působí největší problémy v okolí letiště.

Zatímco fanoušci hudby jsou mohou být z konání Rock for People a Hip Hop Kempu spokojení, obyvatelé žijící v bezprostřední blízkosti letiště takové nadšení nesdílí. Obě hudební produkce pro ně znamenají velkou zátěž v podobě zvýšené hladiny hluku a vysoké koncentrace lidí. Magistrát se po dohodě s organizátory bude snažit tyto faktory co nejvíce eliminovat, například úpravou konečných časů koncertů a zkrácením produkce v den pracovního klidu před pracovním dnem. Už předem ale připouštějí, že s výrazným odstraněním hluku se počítat nedá. "Pokud chceme, aby se ve městě konaly nějaké akce, tak je to vždy o kompromisu," uvedl náměstek primátora Martin Soukup a připustil, že zejména u hudební produkce z Hip Hop Kempu existují určité tóny, které se nedají nijak eliminovat.

Kromě hluku trápí občany žijící v okolí letiště velké množství lidí pohybujících se po vozovce. Jako největší problém se jeví příjezdová silnice k letišti. Podél ní totiž nevede žádný chodník a příznivci hudby se tak pohybují po vozovce a ohrožují sebe i své okolí. Město by o zbudování chodníku stálo, ale problémem je fakt, že potřebné pozemky vlastní velké množství majitelů, což komplikuje výkup. "Největším problémem není investice, ale možnost vykoupit pozemky," řekl Soukup a dodal, že jednání s majiteli pozemků nejsou snadná.

Kalendář akcí obsahuje velké a vícedenní festivaly, přičemž řada z nich je zařazena do seznamu akcí pod názvem Calendarium Regina, což jsou prestižní a ojedinělé akce často národního či mezinárodního významu pod hlavičkou města. V areálu se budou konat samozřejmě i samostatné koncerty a další soukromé akce. Harmonogram plánovaných a radou města schválených akcí na královéhradeckém letišti je zde:

1. Pálení čarodějnic, termín konání: 30. 4. 2013
2. Bienále výtvarného umění Hradec Králové, termín konání:  3. - 10. 5. 2013
3. Dětský den, termín konání: 1. 6. 2013
4. Autosalon Show a Rally Show, termín konání:  8. -  9. 6. 2013 (akce zařazená v cyklu Calendarium Regina 2013)
5. Rock for People, termín konání:  2. -  5. 7. 2013 (akce zařazená v cyklu Calendarium Regina 2013)
6. Play Fast or Don’t, termín konání: 27. - 28. 7. 2013
7. Krása pomoci Pink Bubble, termín konání:  3. -  4. 8. 2013
8. Formula Student, termín konání:  8. - 11. 8. 2013
9. The Sun, termín konání: 16. - 17.  8. 2013
10. Hip Hop Kemp, termín konání: 21. - 24. 8. 2013 (akce zařazená v cyklu Calendarium Regina 2013)
11. Czech International Air Fest - CIAF, termín konání:  7. -  8. 9. 2013 (akce zařazená v cyklu Calendarium Regina 2013)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme