Štítky: | CIAF Hradec Králové |

Hradecké letiště bude o víkendu patřit letounům, dronům i vojenské technice

CIAF každý rok navštíví tisíce lidí
CIAF každý rok navštíví tisíce lidí | autor: hradeckralove.cz

Mezinárodní letecká přehlídka CIAF v Hradci Králové začíná už tento víkend. Dvoudenní letecký festival nabídne divákům historické i vojenské letouny, vystoupení akrobatických leteckých skupin nebo například bezpilotní letouny – tzv. drony. Nebude chybět ani pozemní a velmi bohatý doprovodný program. Leteckou show CIAF každý rok navštíví desetitisíce lidí, velký zájem očekávají organizátoři i v letošním roce.

Program láká na výsadek parašutistů i akrobatické skupiny

Letošní CIAF (CZECH INTERNATIONAL AIR FEST) proběhne na královéhradeckém letišti v sobotu 5. a v neděli 6. září. Letiště bude otevřeno v sobotu a neděli vždy od 8:00. Letový program bude zahájen v 11:00 a bude trvat do 17:00. Bohatá nabídka slibuje například přílet sovětského stíhacího letounu YAK-3 vyráběného za druhé světové války. Ve své době byl považován za jeden z nejlepších stíhacích letounů. Diváci uvidí v letecké ukázce také belgický letoun F-16 s originální kamufláží, německý proudový stíhací letoun Messerschmitt Me 262 Schwalbe či britskou akrobatickou skupinu Team Raven.

Premiérově na akci CIAF vystoupí také bezpilotní rotorový univerzální systém BRUS. „Jedná se o představitele prostředku vzdušného monitoringu, který s výhodou využijí především jednotky Integrovaného záchranného systému. Prostředek, vybavený kamerovým systémem pro pozorování ve dne i v noci, je pro tyto speciální jednotky nenahraditelný při nutnosti sledovat události z ptačí perspektivy tam, kde by bylo nutné využívat pilotovaný vrtulník,“ popisují dron pořadatelé. Pro návštěvníky jsou připraveny i další zajímavé zážitky. Například výsadek parašutistů, proběhnou také statické ukázky vojenské techniky.

Na letiště vyjede mimořádná autobusová doprava

Vstupenky je možné zakoupit buď v předprodeji v prodejní síti TICKETSTREAM nebo na místě u vstupu do areálu. Lístek je platný vždy na jeden den. Vstupenka pro dospělého stojí 300 korun, děti do patnácti let a držitelé ZTP mají vstup zdarma.

Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet na CIAF 2015 autem, budou připravena parkoviště přímo v areálu letiště. Parkovné na jeden den stojí 100 korun. Na místo bude také vypravena speciální MHD doprava. Mimořádná vozidla vypravil Dopravní podnik města Hradce Králové, vozy pojedou ze zastávek Terminálu hromadné dopravy a z Moravského Předměstí na letiště a zpět. Plné jízdné jedním směrem stojí 20 korun, zlevněné polovinu. V letošním roce není jízdenka zpáteční, jak tomu bývalo v minulých letech.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Škrtů v kultuře se vedení města nevzdá, některé festivaly zaniknou, jiní budou redukovat programy

Škrty v rozpočtu Calendarium Regina způsobily bouři na hradeckém kulturním rybníčku. Jak jsme již informovali, město se rozhodlo na kulturních akcích v roce 2020 ušetřit tři miliony korun. Některé projekty se tak dočkaly pokrácení dotací a jejich pořadatelé se rozhodli svou…
Čtěte více

Zveme: Užijte si Slavnosti královny Elišky, Svátek vína nebo CIAF na letišti

Letos již po sedmnácté navštíví město Hradec Králové jeho patronka královna Eliška Rejčka. Na její počest budou uspořádány tradiční slavnosti v pátek a v sobotu v historickém centru města. Svátek vína na soutoku se uskuteční v pátek odpoledne v Jiráskových sadech a v noci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme