Hradecké lesy chtějí nabídnout nové zážitky

Keltské hradiště, rozhledna, pohádková stezka pro děti a další podobné aktivity pro trávení volného času by se v několika příštích letech mohly objevit v hradeckých lesích. Nový ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán, který se řízení organizace má ujmout 1. července, totiž plánuje posílení rekreační funkce příměstských lesů.

"Mým přáním je, aby městské lesy byly opravdu městskými lesy a sloužily obyvatelům Hradce Králové. To znamená, že budu dále rozvíjet a zatraktivňovat lesní prostředí pro návštěvníky. Takové jsou mé vize a věřím, že se mi je podaří prosadit,“ říká Zerzán. Do budoucna počítá například se zřízením zookoutku u Mazurovy chalupy, keltského hradiště poblíž lesního hřbitova, dřevěné rozhledny na Černé stráni nebo pohádkové naučné stezky, která by vedla od Mazurovy chalupy k rybníku Výskyt. Vycházela by z knihy o pověstech a pohádkách z hradeckých lesů. Podle představ mají být na trase vybudovány poutače s jednotlivými pohádkami, které doprovodí dřevořezby pohádkových postav. „U Mazurovy chalupy bychom rádi postavili milíř s popisem, aby se lidé dozvěděli, jak a k čemu milíře sloužily. Málokdo ví, že Mazurovy chalupy kdysi fungovaly jako milířská obec a dodávaly dřevěné uhlí do okolí," doplnil Zerzán.
Pokračovat by i nadále měly opravy lesních cest. Právě opravené lesní cesty přispěly v uplynulých letech k tomu, že novohradecké lesy začali kromě pěších hojně využívat také cyklisté a bruslaři. Za uplynulých 20 let městské lesy do opravy cest výrazně investovaly. Za uplynulá dvě desetiletí se lesníkům kromě cest podařilo opravit všechny hájovny, postavit tři nové vodní nádrže a vybudovat v lesích altány nebo lavičky se stolky pro odpočinek návštěvníků. Tři altány jsou dokonce vybaveny otevřeným ohništěm, takže si zde návštěvníci mohou nad plameny připravit chutnou svačinku.
K rozvoji turistiky v příměstských lesích přispěla také rekonstrukce Mazurovy chalupy, kde funguje prodej občerstvení, další stánek s občerstvením se připravuje na Hradečnici.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme