Hradecké lesy budou pro turisty opět atraktivnější

Řadu novinek pro návštěvníky hradeckých lesů plánuje na letošní rok společnost Městské lesy Hradec Králové. Chystají se opravy komunikací a lávek, nová hráz rybníku Datlík, nové mapy či nové naučné stezky. Na první novinky se turisté mohou těšit již příští měsíc.

Od března na návštěvníky lesů čekají nové naučné stezky zaměřené na krmení ptáků a zvířat. Tato trasa začala být budována v loňském roce a vede z Nového Hradce Králové směrem k rybníku Kříž. Na jaře by měla být uvedena do provozu pohádková stezka, která povede od Mazurovy chalupy směrem k rybníku Výskyt. Pohádková stezka bude mít zhruba deset zastavení, z nichž poslední bude u rybníka Výskyt, kde bude na vrbě sedět vyřezávaný vodník. Na každém zastavení bude jedna postavička s pohádkou.
Další velkou akcí bude oprava hráze rybníku Datlík. „Hráz rybníka Datlík se propadá. Jedná se o havarijní stav. Je nutné tam udělat sypanou kamennou hráz. U rybníka Datlík, stejně jako postupně i u dalších rybníků, chceme vybudovat korzo, kde by lidé v době prodeje ryb chodili a mohli si tam i nechat ugrilovat ryby. Budeme žádat o povolení, které nám grilování ryb umožní,“ uvedl ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán. Jak dodal, v plánu je i výstavba veřejného krytého ohniště – u rozcestí za hájovnou U dvou šraňků na rozcestí cest do Svinar a na Krňovice. Dojde také na opravy lávek a zábradlí přes vodoteče. V plánu je i oprava cesty Písečnice a dokončení projektové dokumentace na renovaci lesní cesty Hradečnice.
Po deseti letech letos dojde také k revizi orientační mapy městských lesů. Díky zanesení GPS souřadnic se z mapy orientační stane mapa přesná. Digitalizovaná mapa se umístí i na internet, bude obsahovat nejrůznější body zájmů, fotografie vybraných lokalit, ale také přenosy z kamery, která bude nainstalována poblíž Mazurovy chalupy. „Jakmile bude mapa na internetu, začneme pracovat na zprovoznění pylové služby. Návštěvníci lesa tak budou přesně vědět, jaké pylové nebezpečí v jednotlivých částech lesa hrozí,“ řekl uzavřel výčet letošních novinek Zerzán.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme