Hradecké lázně byly před 80 lety unikát, dnes slaví výročí

Dobové foto z městských lázní | Zdroj: SNHK
Dobové foto z městských lázní | Zdroj: SNHK

V roce 1933, tedy přesně před 80 lety a v tentýž den, se Hradec Králové začal chlubit ojedinělými městkými lázněmi z pera architekra Oldřicha Lisky. 

Tehdejší pořizovací cena 55 milonů korun šla z rozpočtu královéhradecké Spořitelny, ale její výše udivuje i dnes. Městské lázně v Hradci Králové se postupem let rozrostly o plavecký bazén, prošly rekonstrukcí, ale stále si drží některá republiková prvenství ve svém vybavení.   

Historické ohlédnutí za tehdy ojedinělým vlnobitím

Dobové materiály popisují lázně jako unikát, v republice nebyly takové druhé. „Nové lázně obsahují tato oddělení: plovárnu 39,0 m dlouhou, 16,80 m širokou a 7,00 m vysokou, s basinem 30,00 m dlouhým, 12,00 m širokým, se strojním zařízením pro umělé vlnění vody,“ popisuje se v materiálech z dob vzniku Městských lázní v Hradci Králové. 

Pro děti byla vyhrazena mělká část bazénu a 25 metrů dlouhá hlubší část sloužila pro plavecké návody, vodní pólo anebo pro skoky do vody. 

Jižní stranu plovárny architekt navrhnul tak, aby se v parných dnech dala otevřít a vznikl prostor propojený s venkem. K plovárně samozřejmě náleželo patřičné vybavení jako šatny, parní lázně, odpočívárny. „Ve dvoraně parních lázní jsou vaničky pro umytí nohou, sprchy očistné, prudké jednoproudové s teplou i studenou vodou. Vlastní parní lázeň má dvě komory pro mírnou a horku páru, dvě komory pro horký vzduch a místnost pro masáž. Odpočívárna s dvaceti lůžky se nachází v 1. patře v průčelí do nábřeží, kde je úplný klid a pohodlí,“ dozvídáme se dále z dokumentace.  

Hradec má konečně plaveckou "padesátku"

V roce 1993 nabídli lázně také plavecký bazén v délce 50 metrů. Do roku 1998 však procházely prostory rekonstrukcí, kterou financovalo město Hradec Králové částkou 140 milionů korun. Vzniklo vodní zábavní centrum s umělým vlnobitím, toboganem a dalšími atrakcemi, které je ojedinělé v celé republice. 

O rekonstrukci plaveckého bazénu jsme psali v článku Hradec má opět svou krytou padesátku.

Dnes máme v bazénu perličková lůžka anebo divoký kanál

O 80 let později je budova Městských lázní historicky chráněnou, i proto se při jejích opravách dbalo na původní ráz architektonického pojetí 30. let minulého století.  

Do části rekreačního bazénu s vlnobitím byly nainstalovány další vodní atrakce jako vzduchový výron, masážní stěna, vodní chrlič s širokým vodopádem anebo dvoumetrová vodní clona. „Druhá polovina "basinu" doznala velkých změn – na místo ní je nyní kruhový bazén s osmi perličkovými lůžky, záliv se dvěma trubkovými chrliči a něco na způsob divokého kanálu. Část bývalé bazénové vany nahradil dojezdový bazén pro 82 metrů dlouhý tobogán se světelnými efekty,“ popsala Jaroslava Bernhardová, ředitelka ze společnosti Správa nemovitostí Hradec Králové, která o lázně pečuje. 

I dnes návštěvníci v lázních najdou klasickou saunu či parní kabiny. Kromě tohoto navíc ještě masážní bazény, brouzdaliště pro děti anebo malý vířivý bazének s teplotou vody 37 °C pro teplomilné. 

Co Městské lázně Hradec Králové připravují?

Vzhledem k nedávné rekonstruci padesátimetrového plaveckého bazénu nejsou nyní v plánu další větší opravy. „V současné době je připravován dětský koutek, který bude opatřen hracími prvky pro nejmenší vodomilné ratolesti, včetně malé skluzavky do dětské říčky,“ popsala ředitelka Bernhardová.

Městské lázně – Aquacentrum v Hradci Králové navštíví ročně v průměru 160 tisíc lidí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Slunná loučka se dnes otevírá. Funguje už sedmým rokem

S příchodem krásného počasí se Správa nemovitostí Hradec Králové, provozovatel plaveckého areálu na Eliščině nábřeží, rozhodla od úterý 10. května 2022 otevřít Slunnou loučku, relaxační a odpočinkovou zónu v bezprostřední blízkosti padesátimetrového plaveckého bazénu. V provozu…
Čtěte více

Plavecký bazén nabízí návštěvníkům nové plavecké stopky a opravenou chodbu do aquaparku

Začátkem prosince obdrželi návštěvníci krytého plaveckého areálu dárek v podobě vylepšení prostor. V hale padesátimetrového bazénu byly namontovány dvoje plavecké stopky, které nejvíce ocení plavci v rychlých plaveckých drahách a sportovní kluby. Během posledních listopadových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme