Hradecké lampy poškozuje sůl

Zimní posyp solí sice řidičům uvolní cesty, jinde ale spíše škodí. Sůl poškozuje zelené porosty, ničí kořeny stromů, trávníky a vadí i živočichům. Své o působení soli vědí i správci veřejného osvětlení nebo řidiči trolejbusů.

Největším rizikem je agresivita slaného roztoku vůči elektrické izolaci a současně jeho vysoká vodivost. Například lampy městského osvětlení dokáže při oblevě slaná voda úplně vyřadit z provozu. Podobný problém se ale může týkat všech elektroinstalací, tedy například i semaforů. "Nejhorší období je právě v době, kdy po silných mrazech přijde tání. Samotný mráz osvětlení vůbec nevadí, ale okolí silnic je nasáklé solí a kabely tím trpí. Teď budou poruchy na vedení častější," přiznal Mladé frontě Dnes Jiří Dušek z Technických služeb Hradec Králové. Ke zkratovaným lampám tak nyní technici vyjíždějí několikrát denně.
Kvůli slané vodě lampy zkratují až zhasnou. Riziko hrozí také v trolejbusech městské dopravy, kde může v případě nešťastné shody okolností probíjet elektřina do schůdků a podlahy. Takový úraz se stal před několika lety v Plzni. V Hradci ale prý téměř nehrozí. "U nás by se to mohlo teoreticky stát, když se trolejového vedení dotkne například namrzlá větev stromu. Jinak se to může přihodit jen v Plzni, kde současně jezdí trolejbusy a tramvaje. Tam se může propojit tramvajový pól, který je v zemi, s trolejbusovým, jenž je veden nad zemí," popsal MF Dnes náměstek ředitele hradeckého Dopravního podniku Vladimír Pejřil. Proto trolejbusy procházejí před každým odjezdem z vozovny důkladnou prohlídkou.
Potíže se solí mají ale i ostatní řidiči. Agresivní sůl porušuje karoserii, elektroinstalaci, pneumatiky i například stěrače. Odborníci proto doporučují vůz pravidelně soli zbavovat, což se týká hlavně podvozku. Porušené kabely mohou způsobit zkrat i požár auta. Opotřebené nebo poškozené součástky je proto nutné včas vyměnit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme