Hradecké kryty vesměs chátrají

Na jaderný útok se už nepřipravujeme, kryty tak většinou chátrají. Někdejší chlouba civilní obrany dnes slouží nejčastěji jako skladiště. Česká republika měla jeden z nejpropracovanějších systému ukrytí a ochrany obyvatel v případě napadení. Dnes ani mnozí Hradečané netuší, že ve městě stále mnoho krytů existuje.

Každý úřad či každá škola měly pro případ útoku imperialistů jasné pokyny, kam se ukrýt. Řada protileteckých i protiatomových krytů byla také v podzemí domů v širším centru města. Kryty se ale stavěly i na nových sídlištích. Jeden je například pod současným ředitelstvím záchranné služby, tak zvanou pyramidou. Zřejmě největší hradecký kryt ale najdeme pod Kongresovým centrem Aldis. Dodnes je přístupný jako parkoviště. A dodnes je provozuschopný. „Je v podzemí, jezdíme do něj dvěma vchody a je uzavíratelný velkými protitlakovými dveřmi. Už před dvaceti lety, kdy se začal Aldis stavět, se počítalo s tím, že jeho podzemní garáže se budou využívat i jako kryt civilní obrany. Má ochránit před atomovým útokem a je veden v evidenci civilní obrany obyvatelstva,“ řekl Mladé frontě Dnes Pavel Režný z technicko-provozního oddělení Aldisu.
V Hradci Králové se nejvíce kryty stavěly v 50. a 60. letech. Tedy v době, kdy se riziko jaderné války mezi východem a západem zdálo být velmi reálné. Větší kryt najdeme v podchodu u Skleněné věže, další v okolí nádraží, jeden z "rodinných", s kapacitou kolem 60 osob, je pod obytným domem v ulici K. H. Máchy. „Měl sloužit jako kryt i jako sklep. Do sklepa se dostaneme skrz protitlakové, hermeticky uzavíratelné dveře a dodnes tu zůstaly dva suché záchody. I v dnešní době jsou použitelné,“ prozradila MF Dnes místopředsedkyně společenství vlastníků domu Zdena Hartingerová. Kryt se po revoluci stal součástí privatizace domu.
Podle odborníků nemá většina krytů ani historickou, ani architektonickou hodnotu. Přesto byly ale na svou dobu velmi moderní a funkční, vybavené odvětráváním, sociálním zařízením, hasicími přístroji nebo zdravotnickým materiálem. Jen v hradeckém okrese se dodnes nachází na 90 krytů, z nichž 23 je stále plně použitelných. Dalších 65 je tak zvaně "pomocných", což znamená, že je sice k úkrytu lze použít, ale jen omezeně, na krátkou dobu a pouze v nevyhnutelném případě. Tyto kryty totiž většinou slouží jako sklady nebo doslova odkladiště nepotřebných věcí. Jejich bezproblémovou funkčnost proto nelze zcela zaručit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme