Hradecké kino Centrál chce divákům nabízet digitální projekce

Královéhradecké kino Centrál, které před rokem znovu obnovilo svůj provoz, navštívilo za 12 měsíců téměř 50.000 diváků. Kino, jež se zaměřuje na promítání převážně uměleckých filmů, plánuje další rozvoj a do poloviny října chce zakoupit přístroj, který v sále umožní digitální projekci, uvedl ředitel kina Leoš Kučera. "Přístroj umožní promítat filmy z DVD či VHS, takže bude možné divákům nabídnout některé starší tituly či amatérské filmy," řekl Kučera. Kinu se podařilo získat na zakoupení přístroje za více než 600.000 korun grant od Státního fondu na podporu české kinematografie, další peníze žádá kino od hradecké radnice.
Kino Centrál ve středu Hradce má od loňského září v pronájmu občanské sdružené Pro - Centrál, které je personálně propojené se sdružením Pro - Aero. To v Praze již několik let provozuje umělecké kino Aero. Kino Centrál původně spravovala městská organizace Filmcentrum, kterou ale hradecká radnice zrušila poté, co kvůli otevření multikina CineStar neustále klesal počet diváků a provoz kina byl ztrátový. "Za rok provozu se denní průměr návštěvnosti pohybuje kolem 135 diváků, což je oproti provozu Filmcentra navýšení. Jsme rádi, že se kino v centru Hradce podařilo udržet a funguje," řekl Kučera s tím, že mezi diváky uměleckého kina patří především studenti hradeckých vysokých škol, ale i děti a důchodci, kteří míří na speciálně připravovaná představení. Několik tisíc lidí také kino navštívilo při přenosech z fotbalového Eura 2004. Kromě změny v dramaturgii, která do kina přilákala více diváků, sdružení také razantně snížilo náklady na provoz. Kino má například pouze tři stálé zaměstnance, zbývající práci obstarávají brigádníci. Od letošního května je v provozu ve vestibulu kina také nová kavárna. Kino kromě příjmů ze vstupného a své činnosti uspělo také se žádostí o granty na hradecké radnici a krajském úřadu, další peníze by mohlo v budoucnosti získat také z Evropské unie. "Jako první kino mimo Prahu a Brno jsme se připojili do sítě evropských kin Europa Cinemas, což kinu kromě dostupnosti některých titulů přinese možnost získat peníze z programů Evropské unie," uvedl Kučera.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme