Štítky: | Pro děti | mateřská škola | děti |

Hradecké jesle slaví. Jejich první svěřenci jsou dnes senioři

Jesle slaví výročí.
Jesle slaví výročí. | autor: MMHK

Chodili jste do hradeckých jeslí? Určitě jste nebyli sami, existují již šedesát let a za dobu jejich existence tudy prošlo bezmála tři a půl tisíce dětí, přičemž první absolventi tohoto zařízení jsou dnes na prahu seniorského věku. Oslavy 60. výročí, na které jsou zváni všichni, kteří do jeslí chodili, a nebo se do nich chystají, jsou připraveny na 22. června.

„Letos máme tu čest předat mateřinkám již šedesátou skupinu jeselských dětí. Ty letošní tříleté pilně trénují výtvarné, hudební a pohybové aktivity, aby v září ve školkách dobře reprezentovaly. Doufáme, že své budoucí paní učitelky mile překvapí samostatností při oblékání, stolování a bohatou slovní zásobou,“ říká vedoucí jeslí Kateřina Zmijová a dodává, že první absolventi zdejších jeslí jsou dnes na prahu důchodového věku, ale i pro ně platí pozvání na chystané oslavy jubilea.

V rámci oslav šedesátého výročí čeká návštěvníky v sobotu 22. června program pro všechny generace. Zájemci mohou přijít na návštěvu a prohlídku budovy od 11 do 16 hodin, v hernách budou navíc k vidění fotografie pořízené v roce 1959. Starší návštěvníci mohou zavzpomínat, a ti kteří zvažují, že by své dítě přihlásili k docházce, uvidí prostředí, ve kterém se o děti profesionálně pečuje. Bohatý program pro děti a jejich doprovod bude připraven i na zahradě jeslí a v přilehlém parku. V čase od 14 do 16 hodin tady budou probíhat soutěže, malování na trička, dětská diskotéka a k vidění bude i vozidlo městské policie a hasičů. Podrobný program je k nahlédnutí na webových stránkách jeslí www.jesleorlicka.cz/common/cms_files/Program.docx.

„Jsme velice rádi, že hradecké jesle na rozdíl od jiných měst zůstaly zachovány a že zároveň město naši činnost rozvíjí a podporuje. Nejpádnějším argumentem, že mají smysl i do dalších let jsou tváře spokojených dětí a rodičů, které máme možnost denně vídat,“ dodává Kateřina Zmijová. Městské jesle totiž přispívají nejen k soběstačnosti dítěte a snadnějšímu zvládnutí adaptace v kolektivech, ale pomáhají i rodičům ve slaďování profesního a soukromého života a usnadňují jejich návrat do zaměstnání.

Jesle Orlická poskytují celodenní komplexní péči o děti zpravidla ve věku od jednoho do tří let ve všední dny od 6.30 do 17 hodin. Děti jsou rozděleny podle věku a vývojové vyspělosti do tří oddělení – Berušky, Motýlci a Sovičky - a pečuje o ně osm kvalifikovaných vychovatelek a jeden vychovatel.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více

Město plánuje novou ekologickou školku na Moravském Předměstí

Nová ekologická školka vyroste na Moravském Předměstí. Ponese název Podzámčí II. Město už připravuje projekt. Kromě stovky nových míst nabídne speciálně upravenou zelenou střechu přecházející volně do zahrady, novou kuchyň i komunitní ekocentrum. Město má zatím k dispozici…
Čtěte více

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme