Hradecké investice byly loni rekordní

Hradec Králové má za sebou zatím nejštědřejší rok. Loni prostavěl rekordní částku. Po uzavření rozpočtu se v položce investic za rok 2009 objevila celková suma 744 miliony korun. Rozpočet Hradce pak celkově skončil schodkem.

Mezi největší investiční akce města patřilo především Koupaliště Flošna za 342 miliony korun, dále pak nákup startovacích bytů za 110 milionů nebo rekonstrukce Riegrova náměstí za 26 milionů korun, zhruba 14 milionů stála nová řídící věž na letišti Věkoše. V porovnání s rokem 2008 se investice zvedly téměř o 180 milionů.
Rozpočet Hradce Králové celkově skončil v propadu. Na schodku se podílely nižší příjmy, finanční krize, která městu například „ukradla“ kolem 100 milionů, ale také náklady na platy úředníků ve výši téměř 125 milionů korun a splátky městských dluhů. Celkové příjmy města tak činily 2,05 miliardy, výdaje 2,43 miliardy korun. Schodek město pokrylo úvěrem a z finančních rezerv. „Schodek 383 milionů korun město vyrovnalo především přijetím úvěrů ve výši 366 milionů, zbytek šel z peněz ušetřených v předchozích letech,“ řekl Hradeckému deníku Jindřich Frydrych, vedoucí ekonomického odboru.
Rezerva, kterou město snížilo loňskou ztrátu, vznikla ve výši 35 milionů ještě v roce 2008 a byla vytvořena jako „polštář“ pro případ nižšího výběru daní. Celkové zadlužení města tak nyní představuje asi 780 milionů korun. „Přibližně 178 milionů je kontokorent, který máme pokrytý penězi a chceme ho letos splatit. Dalších asi 600 milionů jsou dlouhodobé úvěry,“ doplnil Deníku Frydrych.
Rok 2010 by měl být pro Hradec Králové opět schodkový. Jak uvádí server Impuls.cz, město počítá s příjmy 2,3 mld. Kč a výdaji zhruba o 200 milionů většími. Rok 2010 se tak s největší pravděpodobností stane v pořadí už čtvrtým ztrátovým rokem. Na investice hodlá radnice letos použít přes 600 milionů, a to především na doplacení nového koupaliště, rekonstrukci jižních teras starého města nebo vybudování kanalizace pro Pouchov a Rusek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.4.2010 19:28
STDM (neregistrovaný)
"Rok 2010 se tak s největší pravděpodobností stane v pořadí už čtvrtým ztrátovým rokem". Žití na dluh a zvyšování zadlužení není mým šálkem kávy. Kdo kdy ty dluhy a úroky k tomu splatí?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme