Hradecké hradby se mění k nepoznání

Ještě nedávno zákaz vstupu z důvodu bezpečnosti, už brzy park, relaxace i vodopády. Taková bude proměna hradeb na jižní straně starého města. V okolí schodišť Bono Publico a Gočárovo pokračují práce, které by nevzhlednou lokalitu měly přeměnit na přístupnou odpočinkovou zónu.

Budoucí zahrada by měla návštěvníkům nabídnout ovocné i okrasné stromy, lavičky, fontány i vodopád a altány. Práce zde začaly už v loni, skončit by měly zhruba za rok. Na čas dělníky vystřídali archeologové, kteří zde nalezli například zbytky opevnění z doby bronzové či zbytek parkánové hradby z 15. - 16. století, rybářskou branku nebo kanalizační stoku s keramickými střepy. „Jsou to významné objevy. Přinášejí jiný pohled na vývoj opevnění a jeho osudy po tom, co přestalo fungovat jako hradba,“ popsal před časem Hradeckému deníku Radek Bláha z Muzea východních Čech v Hradci Králové.
„Práce na rekonstrukci hradeb jsme obnovili na jaře letošního roku a termín dokončení, což je září příštího roku, i přes půlroční zdržení dodržíme,“ potvrdil Deníku Petr Jedlinský z firmy Stavremo–PCE. „Opěrné zdi jsou už ze tří čtvrtin hotové. Z devadesáti procent budou postavené nově, ale z prvorepublikových cihel,“ dodal Jedlinský.
Do parku se návštěvníci dostanou z Gočárova schodiště a novým průchodem i z Bona Publica. „Celkové náklady na rekonstrukci hradeb se budou pohybovat kolem 50 milionů korun. Zhruba 19 milionů bude tvořit dotace z Evropské unie,“ řekl Hradeckému deníku mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.
Ještě letos by dělníci měli mít hotové technologie pro kašny a fontány, kaskádové schodiště a opěrné zdi. Pokračovat budou práce na chodnících, altánech, zeleni a veřejném osvětlení. Podle stavbyvedoucího Tomáše Macháčka budou nejnáročnější právě technologické šachty: „Zejména rozsahem prací a množstvím prostupů, které do ní povedou. S tím jsou spojeny přeložky kanalizací za provozu. Provoz domů v okolí to totiž nesmí nijak omezit, nad námi je hotel, vojenská správa… Musíme si s tím poradit,“ uvedl v Hradeckém deníku Macháček.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme