Hradecké centrum opět ovládnou historické slavnosti

Oblíbené historické slavnosti, jejichž tradice započala před dvěma lety, se opět vrátí do centra Hradce Králové. Na první zářijový víkend je totiž naplánována akce pod názvem "Hradec Králové v zrcadle staletí aneb Otec vlasti".
V průběhu 3.-4. září se budou moci návštěvníci přenést do 14. století. "Program letos tematicky zahrne období vlády Lucemburků, hlavní ceremonie bude zaměřena na návštěvu Hradce Králové císařem římským a králem českým Karlem IV.,“ řekl zpravodaji Radnice k připravovanému programu Tomáš Mengel z agentury Armentum.
Pro návštěvníky přichystali pořadatelé bohatý program. V pátek 3. září proběhne ve 20,30 ohňový pochod z náměstí Svobody na Velké náměstí. Tam přijede i historická družina a vystoupí silák Železný Zekon.
Od sobotního dopoledne bude otevřen na Velkém náměstí středověký jarmark, k nahlédnutí bude rytířské ležení, hrát bude dobová hudba a své umění předvedou i kejklíři a tanečníci. V průběhu dne budou k vidění i ukázky práva útrpného, kolorit tržiště dotvoří postavy biřiců, žebráků či bubeníka.
V 13:45 vyrazí slavnostní průvod městem v čele s královnou Alžbětou Pomořanskou. Královna přijme představitele města a převezme od nich klíče od města, zároveň povýší i městské výsady a práva. Následovat bude rytířský turnaj na koních.
Program zakončí od 20 hod. večerní ceremonie a ohňová show, spojená s odjezdem krále Karla IV., v jehož roli se představí Radoslav Brzobohatý. Klíče od města převezme královna Eliška Rejčka, jakožto patronka města. Definitivní tečku za středověkými slavnostmi pak udělá od 21 hodin ohňostroj.
První akce podobného druhu - Slavnosti královny Elišky - se v Hradci Králové uskutečnily v roce 2002 u příležitosti 777. výročí města. V loňském roce se pro velký ohlas uskutečnila akce v podobném duchu pod názvem "Hradec Králové v zrcadle staletí aneb Z vůle Přemyslovy". Letošní "Hradec Králové v zrcadle staletí aneb Otec vlasti" je tak volným pokračováním loňského setkání.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.8.2004 17:54
Samanta (neregistrovaný)
výtka
Mám malou připomínku - Karel IV. nemohl v pozici císaře římského a krále čekého předat klíče od města Elišce Rejčce. Tento titul získal až roku 1346 a Elička Rejčka zemřela 1335. V době, kdy žila, byl markrabí moravský (1334). Takže klíče od města jí mohl položit leda tak na hrob.
4.9.2004 17:54
jiřina (neregistrovaný)
díky za reakci. Jenomže na hrob Elišky Rejčky by musel až do Brna a to by se asi nechtělo ani Karlu IV.
5.9.2004 03:22
Pepa (neregistrovaný)
Splašený ohňostroj
"Definitivní tečku za středověkými slavnostmi pak udělá od 21 hodin ohňostroj." Tuhle větu jsem četl včera všude, kde se informovalo o Historických slavnostech v Hradci Králové v zrcadle staletí - na stránkách města, pořádající agentury, hradeckého rozhlasu, plakátech... ...a stále dokola jsem ji vyslýchal v rádiu. Magistrát by měl organizátorům k odměně za akci přibalit hodinky. Když jsem se s dětmi blížil v 8:40 k náměstí, nezbylo mi, než jako ostatní kolemjdoucí utřít dětem slzy, vysvětlit jim, že se asi ohňostroj splašil nebo, že Karel IV. má pouze přesýpací hodinky, a ty mu nejdou přesně (20 minut sem, 20 minut tam, kdo by ve středověku koukal na nějakou tu minutku), otočit se a jít domů. Nevím proč se mi vybavila scéna z filmu trhák ..."až takhle mávnu"... Alespoň se dětem rozšířila slovní zásoba. Tolik nadávek a sprostých slov jsem na ulici už dlouho neslyšel. Skutečně velkolepá a definitivní tečka za slavnostmi. Příště budeme chytřejší - přijdeme na ohňostroj radši už ráno, co kdyby se zase splašil.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme