Hradecká záchytka možná bude končit. Nedaří se sehnat nástupce za odcházejícího ředitele

Záchytka na Novém Hradci.
Záchytka na Novém Hradci. | autor: firmy.cz

Královéhradeckému kraji hrozí, že bude od nového roku bez záchytky. Současný ředitel Vlastimil Kyral odchází do důchodu a hejtmanství se nedaří najít náhradu. Hledá ji už od dubna, a zatím bezvýsledně. Teď se řeší externí provozování záchytky nebo její případný přesun do hradecké fakultní nemocnice. Informaci přináší Hradecký deník.

Ředitel protialkoholní záchytné stanice je zároveň vedoucím lékařem zařízení a jeho fungování tak zaštiťuje svojí odborností. Nástupce Vlastimila Kyrala hledá hejtmanství už od dubna. „Měli jsme dvakrát vypsané výběrové řízení na post ředitele, za celou dobu se přihlásily jen dvě osoby. Ani jedna nebyla přijatelná. Jedna byla nevzdělaná a druhá měla sama odebranou licenci pro návykové látky,“ vysvětlil deníku radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Současný ředitel záchytky si svůj odchod nerozmyslí, končí také ze zdravotních důvodů.

Kraj teď změnil strategii a pokouší se najít subjekt, který by záchytku provozoval. Jenže ani to se dosud nedaří. „Zatím nemáme zájemce o službu, přestože intenzivně oslovujeme některé subjekty, kterým by mohla tato věc i finančně pomoc,“ řekl Fink. Tendr je vypsaný do 14. listopadu.

Subdodavatelsky funguje záchytka ve třech krajích Česka. Jinde záchytky provozují u zdravotnických zařízení. Ta hradecká je na okraji města na Novém Hradci.

Hradecká záchytka má 8 lůžek, 9 zaměstnanců a dohody má uzavřené s dalšími pracovníky, především se sloužícími lékaři. „Záchytná stanice ročně provede přibližně 1255 vyšetření, z toho bývá přijato kolem tisíce osob,“ sdělil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Částku ale zaplatí necelá třetina nocležníků, u zbytku je prakticky nevymahatelná. „Je to dáno převažujícím spektrem klientů záchytky. Jsou to nezaměstnaní, sociální případy nebo bezdomovci,“ dodal Lechmann. Ročně kraj doplácí na provoz své příspěvkové organizace přes 10 milionů korun.

Přemístit záchytku k některé z nemocnic se jeví jako logické řešení. Kraj jednal s oblastními nemocnicemi nebo s vedením hradecké fakultní nemocnice. „Zatím se nám nepodařilo najít model, jak by mohla fungovat dál. Teď vypadá trochu perspektivněji spolupráce s fakultní nemocnicí, ale její nabídky se mi ani našemu odboru zdravotnictví nezdají být příliš výhodné,“ popsal Fink.

Přesun do fakultní nemocnice vidí jako logický krok i zdravotní výbor krajského zastupitelstva. „Jsme si vědomí, že fakultka z toho nebude úplně nadšená, ale většina z těch lidí, kteří končí na záchytce, se rekrutuje z hradeckého okresu. Hradec je největší město, kde je největší potenciál alkoholiků. Umístění ve fakultní nemocnici by bylo vhodnější než někde na periferii,“ poznamenala předsedkyně výboru Dana Kracíková.

Podobný názor má i končící ředitel záchytky Vlastimil Kyral. „Byl by to logický krok, ale na to musí být dva. Bylo by to logické a praktické řešení, protože veškerá zdravotnická péče je tam v jednom místě,“ řekl.

Podle zastupitele Ivana Adamce by kraj měl problém rychle vyřešit. „Je to o tom, co budeme s těmi lidmi dělat. Nejsou schopní se dopravit domů ani se o sebe postarat, dělají kolem sebe nepořádek, rozmlacují věci a jsou nebezpeční pro lidi kolem sebe. Vzpomínám si na dobu, kdy to nefungovalo a vozili je na internu. Noci tam byly děsivé,“ připomněl Adamec.

Ostatně s tím má neblahé zkušenosti i fakultní nemocnice. Před rokem tam zdrogovaný muž poničil oddělení urgentní medicíny. Vylezl dokonce do stropního podhledu, odkud ho dostali až hasiči.

Vedení kraje věří, že se včas podaří najít řešení. „Je to jeden ze zásadních problémů, který řešíme už několikátý měsíc. Je to prostě věc, kterou musíme vyřešit k 1. lednu,“ dodal hejtman Martin Červíček.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme