Hradecká záchranka zavede systém randevouz

Po dobrých zkušenostech z řady míst v republice se už i Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje připravuje na tzv. randevouz systém. Ke zraněným nebude vždy vyjíždět posádka s lékařem, ale vyškolení záchranáři. V případě potřeby si pak přítomnost lékaře vyžádají.

Systém randevouz se osvědčil například v Praze nebo severních Čechách, ale využívají ho i záchranné služby v zahraničí. Už několik let funguje například na Slovensku. Od ledna 2010 ho bude postupně zavádět i hradecká záchranná služba. K některým případům tak pojede rychlá zdravotnická pomoc, tedy dvoučlenná posádka se speciálně školeným záchranářem (někdy označovaným jako „paramedik“) a řidičem-záchranářem. Rozhodnutí bude na operátorech tísňové linky.
Pokud posádka na místě zjistí, že je potřeba i lékař, přivolá si ho. Lékař může dorazit druhým rychlým vozem nebo i vrtulníkem. Systém je rychlý, pružný, spolehlivý a navíc levnější, než využívání tříčlenné posádky rychlé lékařské pomoci s lékařem, sestrou a řidičem. „Nemělo by dojít k zásadnímu omezení lékařské péče. Záchranáři jsou vysoce erudovaní a jsou schopni adekvátně zasáhnout,“ řekla Mladé frontě Dnes krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Jana Třešňáková.
„Pokud bude v tom místě jen bezlékařská posádka, ze sousedního střediska za ní pojede lékař. Ten tam sice nebude v prvních minutách, ale třeba o deset minut později, záchranáři jsou však vyškoleni k tomu, aby poskytli předlékařskou pomoc. Lékař pak na jejich činnost naváže. Když přijede, bude mít minimálně zajištěnou žílu, pacientovi už bude podáván kyslík a budou prováděny další úkony v pravomoci záchranářů,“ vysvětlil MF Dnes novinku náměstek ředitele záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek s tím, že nový systém bude zaváděn postupně během dvou let.
Randevouz systém chce záchranka vyzkoušet v Hradci Králové. Podle prvních zkušeností ho pak rozšíří na další místa Královéhradeckého kraje, i když ne všude. „Lékaři musí dál jezdit ve městech, kde by jejich dostupnost byla jinak velmi obtížná. Jsou to okrajová města kraje jako například Vrchlabí nebo Broumov. Nedovedu si představit, že by třeba Broumov byl bez lékařského zázemí,“ upřesnil Mladé frontě Dnes Mašek.
U závažných poranění nebo hromadných nehod může díky novému systému lékař asistovat i několika záchranným posádkám. Záchranná služba tím ušetří a částečně vyřeší i problém s nedostatkem kvalitních lékařů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.12.2009 17:48
xicht53 (neregistrovaný)
Nepoužívejme cizích slov, když je neovládáme, ukazuje to jen naši hloupost.
Ale možná jsem hloupý já a nemá to být rendez-vous. Taky, co by to bylo za dostaveníčko, když se budu válet v kaluži krve na přechodu a nade mnou se bude sklánět speciálně školená paramedička.


28.12.2009 18:49
guboš (neregistrovaný)
28.12.2009 19:57
STDM (neregistrovaný)
Když jsou ti paramedici tak vysoce erudovaní, jak se píše, měli by tedy umět zraněného ošetřit natolik, aby nemuseli přivolávat skutečného lékaře. Dva výjezdy nejsou ekonomické a co je horší, zraněný, kterému půjde o minuty, se druhého příjezdu lékaře nemusí dožít. Neumím si představit, jak operátor tísňové linky z pouhého telefonátu rozpozná, jak na tom zraněný je. Jeho špatný odhad může pro zraněného znamenat i konečnou.
29.12.2009 13:02
xaver (neregistrovaný)
Jsou i takoví pitomci, co zkratku doktorského titulu vyslovují "pí ejč dý" netušíc, že ta zkratka je z latiny...:-))
7.1.2010 16:10
ferda (neregistrovaný)
Zajímavé, že tento systém již funguje ve více městech ČR (z hlavy např Praha, Liberec, Ostrava) a nikde nedošlo ani ke zvýšení nákladů ani ke snížení lékařské péče. Mimochodem to, že již nyní v HK vyjíždí k velkému počtu případů pouze posádka RZP (zdravotnický záchranář + řidič) vám nevadí?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme