Štítky: | Škola | včelař |

Hradecká veterinární škola se může těšit na moderní včelařskou dílnu

Včelí úly.
Včelí úly. | autor: SOŠ veterinární HK

Včelařská dílna Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové se dočká rekonstrukce. Výdaje na renovaci prostor, které využívá včelařský kroužek tamní školy, přesahují dva miliony korun. Škola tak chce zvýšit zájem o tneto obor. Včelařů je v České republice málo. Dílna se může těšit na opravy ve výši více než dva miliony korun.

„Včelařů je v České republice málo. Z tohoto důvodu je velice přínosné, že se veterinární škola v Hradci Králové otevírá veřejnosti a kroužek provozuje. Je to jeden z nástrojů, jak zvýšit zájem dětí i dospělých o včelařství, které se dědí z generace na generaci. Možnost vytvoření adekvátního zázemí pro včelařský kroužek má naši podporu,“ řekla k připravované investici náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství, kultury a sportu Martina Berdychová.

Výdaje na rekonstrukci jsou 2,2 milionu korun. Devadesát procent výdajů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Zbylou část uhradí Královéhradecký kraj. Modernizace dílny spočívá v pořízení nového chladícího zařízení, nábytku a dalších nezbytných pomůcek pro bezproblémové fungování včelařského kroužku.

„Včelařský kroužek se schází jedenkrát týdně a zabývá se praktickými dovednostmi při ošetřování včel. K dispozici má včelnici se sedmi včelstvy, moderní ochranné a pracovní pomůcky a samostatnou pracovní místnost. Ošetřování včel se řídí ročním obdobím a počasím – v předjaří se žáci připravují na očekávaný rozvoj včelstev. Provádí drátkování rámků a zatavování voskových mezistěn pro jarní rozšiřování úlových prostorů. Rádi uvítáme každého zájemce, který chce navázat spolupráci a o životě včel se něčemu přiučit,“ uvedla vedoucí včelařského kroužku Jana Faltejsková.

Střední odborná škola veterinární v Hradci Králové studentům nabízí maturitní obor veterinářství. Ten se dělí na veterinárního technika a veterinárního laboranta. V zaměření veterinární technik – laborant mají žáci rozšířená praktická cvičení z chemie a laboratorní techniky, a to včetně praxe ve specializovaných laboratořích. Kromě výše zmíněné včelnice škola provozuje školní stáj, centrum malých zvířat či výrobnu sýrů a masných produktů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Hradecká škola pro děti se sluchovým postižením získala prestižní ocenění

Vyšší odborná škola, střední škola, základní a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové, která vzdělává žáky se sluchovým postižením a poskytuje i sociální službu rané péče a poradenství, obdržela prestižní ocenění Excelentní organizace. Ve 20. ročníku soutěže Národní ceny…
Čtěte více

V pátek se v hradeckých školách bude učit

V úterý ministr zdravotnictví doporučil ředitelům základních a středních škol vyhlásit na pátek 25. září ředitelské volno. Rozhodnutí uzavřít městské základní školy bylo ponecháno na ředitelích, mezi kterými došlo ke shodě. Výsledkem je, že všechny hradecké základní školy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme