Hradecká univerzita nabídla fakultní nemocnici několik svých parkovacích míst

Několik místi u univerzity využijí zdravotníci.
Několik místi u univerzity využijí zdravotníci. | autor: commons.wikimedia.org

Parkovacích míst u hradecké fakultní nemocnice by mohlo být trochu víc. Sousedící univerzita poskytla zaměstnancům nemocnice nejméně 30 parkovacích míst, což má být začátek těsné spolupráce obou hradeckých institucí. Zatímco u nemocnice se parkuje na možných i nemožných místech, přes silnici je poloprázdné parkoviště u univerzity. O možnosti přenechání některých míst nemocnici se obě instituce dohadují již mnoho let. Až nedávno se začalo blýskat na lepší časy. Informaci přináší idnes.cz.

Hradecká univerzita totiž zjistila, že 30 parkovacích míst - a mimo sezonu dokonce až 70 - může postrádat.

Snad je to náznak, že se obě instituce, oddělené pouze čtyřmi pruhy silnice, semknou dohromady. Už loni schválila vláda návrh zákona, který by fakultní nemocnici přetvořil na nemocnici univerzitní, v níž by se však i nadále studenti hradecké medicíny vzdělávali. A ani bariéra silnice by už brzo nemusela být nepřekonatelnou překážkou mezi oběma ústavy.

„Univerzita nechala vlastním nákladem zpracovat a s výborem pro územní plánování projednat architektonickou studii jako podklad pro další investiční výstavbu a celkový rozvoj území kampusu. V tomto rozvojovém plánu mimo jiné plánuje úzké propojení obou areálů – tedy areálu kampusu a areálu fakultní nemocnice – podchody u křižovatky Mileta a nadchod nad městským okruhem,“ říká pro idnes.cz mluvčí univerzity Jakub Novák.

Hradecká vysoká škola současně požádala vedení nemocnice, aby připravilo návrh smlouvy o úzké spolupráci, kde budou zakotveny nejen průniky činností a vzájemná podpora obou institucí, ale také problematika parkování. U univerzity by totiž měl vzniknout parkovací dům.

„Univerzita dává k dispozici nemalé prostory pro výstavbu parkovacích domů s kapacitou dostačující i pro veřejnost či návštěvníky fakultní nemocnice,“ potvrzuje Novák.

„Dům by pomohl vyřešit deficit míst v okolí fakultní nemocnice. Podle studie rozvoje území, kterou si nechala univerzita zpracovat, by místo bylo s nemocnicí spojeno lávkou přes druhý silniční okruh a ta by ústila nedaleko budovy současné neurochirurgie,“ říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Třicet nových parkovacích míst sice vyřešilo problémy některých zaměstnanců nemocnice, avšak pro pacienty se nic nezměnilo. „Parkovací stání jsou umístěna za systémovou závorou a jsou přístupná pouze držitelům karet. Proto nejsou vhodná pro okruh nestálých návštěvníků,“ vysvětluje Novák.

Zájem o parkovací místa u univerzity projevilo podle mluvčího fakultní nemocnice Jakuba Sochora 22 zaměstnanců.

Ačkoli volných parkovacích stání nabízí betonová plocha před univerzitou stále dost, škola se jich zbavit nemůže. Parkovací stání byla financována příspěvkem z programového financování ministerstva školství a jsou tak určena jako nutná stání pro vydání stavebního a kolaudačního rozhodnutí pro nově vybudované vědecké a výukové kapacity univerzity v kampusu Na Soutoku.

Míst je tedy stále málo, a tak nemocncie stále o problémech s parkováním jedná s hradeckým magistrátem.

Stavět se bude i na druhé straně silničního okruhu. Většina hostů špitálu věří, že to bude co nejdříve. Město nyní usiluje o stavební povolení pro vybudování alespoň provizorního parkoviště asi pro 200 aut za 11 milionů korun.

„Že potřebujeme stavební povolení, věc komplikuje, ale věřím, že parkoviště bude hotové do konce tohoto roku,“ doufá Vedlich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme