Hradecká rehabilitační klinika chce pacienty léčit francouzskou hrou

Tradiční francouzskou hru může hrát každý.
Tradiční francouzskou hru může hrát každý. | autor: pixabay.com

Netradiční léčbu hrou začala využívat Rehabilitační klinika hradecké Fakultní nemocnice. Ve stínu stromů v areálu staré nemocnice otevřela hřiště na pétanque. Zahrají si pacienti, ale i personál a návštěvy. Informaci přináší Hradecký deník.

 

„Primárně to bylo zamýšleno pro pacienty, protože je tady docela pěkné prostředí. A když sem přijdete o víkendu, je tady spousta lidí, třeba návštěvy pacientů, všichni vysedávají po lavičkách, povídají si. Tak jsme přemýšleli, jakou aktivitu jim vymyslet a tohle je hra, kterou zvládne téměř každý,“ vysvětluje pro Deník přednosta kliniky Ivan Vařeka.

Hrací koule si může půjčit kdokoliv a pak už si jenom zkusit hru, která má původ ve Francii. „Naše hřiště je dokonce přizpůsobené tomu, aby sem mohl přijet vozíčkář a zahrát si. Dokonce pétanque začínáme využívat v rámci terapie, je to nenáročná venkovní hra, prostě se tak může pacient nenásilnou formou rozhýbat, hází, musí dojít pro koule, ohnout se pro ně. Je to taková terapie hrou,“ připomíná Ivan Vařeka.

Pétanque je francouzská společenská hra pro dvě 1–3členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. košonek (z francouzského cochon = prase). Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink.

Výraznou předností této hry je to, že ho může hrát prakticky každý (ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení se mohou zúčastňovat všech turnajů) a prakticky kdekoliv (terén hřiště je libovolný).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme