Hradecká radnice se bude soudit o Ulrichův pomník

Až u správního soudu skončí snaha královéhradecké radnice o vybudování pomníku starosty města Františka Ulricha na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové.

Návrh pomníku zachycující sedícího Ulricha na vysokém sloupu, na který by se lidé dívali dalekohledy, totiž zamítli městští památkáři i úředníci krajského úřadu. Jak píše MF DNes, město ale chce jejich rozhodnutí zvrátit. "Úsilí o umístění této podoby pomníku na Ulrichovo náměstí nevzdáváme. Po zamítavém stanovisku krajského úřadu jsme se rozhodli obrátit na správní soud," řekl primátor Hradce Králové Otakar Divíšek. V případě, že by u soudu město neuspělo, bude hledat jiné výtvarné řešení pomníku či jinou lokalitu pro jeho umístění, dodal náměstek primátora Josef Malíř.
Pomník, navržený sochařem Pavlem Doskočilem a architektem Alexandrem Wágnerem, památkáři odmítají, protože by podle jejich názoru narušil ucelený architektonický prostor náměstí, který vytvořil architekt Josef Gočár. Pomník vzbudil rozporuplné reakce ihned po zveřejnění záměru v závěru roku 2002.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.5.2005 11:49
babka (neregistrovaný)
Alespoň že památkáři mají rozum.Gočár by se musel obracet v hrobě a Ulrich - že on by zrovna o takovýto pomník stál??
11.5.2005 06:27
franta (neregistrovaný)
Nápad je to krásný, ale souhlasím s památkaři, nehodí se tam. Proč je zastupitelstvo tak sveřepé a trvá na svém i přes odpor odborníků?
11.5.2005 10:03
okrotice (neregistrovaný)
a pak že se v HK nic neděje
11.5.2005 19:58
Karel (neregistrovaný)
socha Ulricha
ano,je to prapodivné,že radní tak sveřepě usilují o realizaci tohoto návrhu
je evidetní propojení sochaře a radnice !
viděl jsem mnoho soch ve světě celou Evropu Asii sever. Afriku,Ameriku,ale nikde jsem neviděl sochu tak "vzdálenou" že se na ní
musíte dívat dalekohledem ani Kristis či Socha Svobody přes svoji velikost není divákovi vzdálená a propo Vážení radní všechny ,všechny maderní sochy jsou interaktivní a "piedestály" patří povýšencům jak samo
toto fr.slovo napovídá a to URˇCITˇE PAN ULRICH NEBYL a ani by nechtěl určitě být a dodávám ani Stalinovi se nedostalo takovéto "vysoké" cti a ,že jich bylo....! ! !
druhé místo v soutěži socha hradeckého sochaře a medailisti pana Oldřicha TLUSTOŠE to je naprosté současné i trvalé pojetí moderní sochy,protože pan Ulrich i občané Hradce jsou SPOLU !!!
13.5.2005 06:57
jája (neregistrovaný)
Na radnici jsou nadlidi, a myslí si, že Ulrich byl taky, jenže to by nedokázal, co po něm zůstalo.
13.5.2005 06:56
ooóó (neregistrovaný)
pomník Ulricha
Hradečtí radní raději vyhodí peníze za soudy, jen aby bylo po jejich. Aby kamarád sochař si vydělal. Tak si ten pomník postavte jinam, kde nebude rušit a vadit a ušetřete za soudy, nebo město peníze nepotřebuje??
14.5.2005 16:36
Jan (neregistrovaný)
pomnik
JIz od zacatku se mi tento navrh pomniku proste nelibil a v miste urceni jiz vubec ne. Vypada to, ze opet vyhral soutez kamarad radnice, ze? Nevim, zda ma mesto tolik penez, ze bude zatvrzele "lit" penize do soudu, jen aby RADNI prosadaili svoje!! Jsem i nadale proti a napsal jsem to i na vystave navhru do navstevni knihy. Ale na nazor obcanu se tu asi obcas moc nehledi, ....
16.5.2005 03:16
Samohrd (neregistrovaný)
Je pravdou, že návrh ak.soch. Doskočila není tuctový. U neotřelého a netradičního pojetí pomníku je přirozené, že je konzervativním publikem odmítán. Ostatně to se děje již stovky let. Celou historií pomníků od jejich vzniku, byla jimi veřejnost vždy buď nadšena nebo naopak pohoršena. V renesanční Florencii na každou novou sochu skládali oslavné nebo hanlivé básně, jindy zase lidé nové pomníky, posunující výtvarnou tvorbu dopředu, znechuceně schazovali ze soklů nebo je pomazali výkaly. Mnohé z nich jsou ale dnes pokládány jako skvosty výtvarného umění. Věřím, že kdyby byl Ulrich navržen jako stojící, v uvolněném kontrapostu, v ruce s atributem nějakých desek a umístěn na 2 metry vysokém soklu, nikoho by takovýto návrh nepohoršil. Bohužel ani nenadchl. Takových pomníku je již na světě tisíce. Proto raději na Ulrichově náměstí uvidím invenční Doskočilův pomník. Teprve historie ukáže, zda předběhl svoji dobu, nebo to byl jen autorův omyl.

Několik nesmělých poznámek ke zdejším názorům :
1) Nejsem si jist, že by se J.Gočár obracel v hrobě. Sám na Ulrichovo náměstí navrhl dvě varianty Ulrichova pomníku a obě na velmi vysokém sloupu.To, že se mu sochy na vysokém sloupu "neprotivily" nám např. napovídá před gymnáziem Štursův Vítěz.
2) Nejsem si jist zdejším tvrzením, že by pan Dr. Ulrich o Doskočilův pomník nestál. Pan JUDr.Ulrich se právě naopak obklopoval mladými umělci a architekty, kteří v té době přinášeli do Hradce nevídanou "modernu". Jako dobrý příklad si můžeme uvést např. Gočárovo schodiště. Byl to právě Ulrich, který neznámého mladíčka Gočára bránil a jeho "nevídané" schodiště ubránil před rozhořčenými staromily. A že by snad pan Dr.Ulrich vůbec nestál o svůj pomník? Nevím, ale zdá se mi, že když se nechal portrétovát od sochařů B.Kafky, J.Škody ale také od mého dědečka K.Samohrda, tak by byl i Doskočilem potěšen.
3) Na návrh pomníku byla Nadací vypsána regulerní a ČKA schválená soutěž. V jejích propozicích bylo uvedeno, že porotou vybraný vítězný návrh bude realizován, nebo odměněn. Za dva roky se nestalo ani první, ani druhé. Jestliže je město již jednou "poctěno" zděděný závazek Nadace dořešit, nemůže to udělat tak, že za pochodu svévolně změní původní odsouhlasené podmínky. To bohužel nedochází některým památkářským úředníkům.
4) Nakonec poznámka k názoru pana Karla : Tvrdíte, že moderní sochy jsou interaktivní. To máte pravdu. Měli by být. Není však Doskočilův návrh ve vazbě - dalekohledy - socha - vysoce a navídaně interaktivní? Podle mne ano.
16.5.2005 10:14
Jája (neregistrovaný)
"Gítěz před GJKT v HK je hezký pomník - jenže socha osoby za psacím stolem na sloupě?? Už jste viděli psací stoly na sloupechy?? Lidé mohou vylézt kamkoli a stát či sedět na čemkoli, ale psací stůl??
16.5.2005 10:19
z davu (neregistrovaný)
Pomník na sloupě
Jenom dotaz - proč nesmí být pro další generace zachováno, jaká architektonická úprava byla původně vytvořena? Hyzdil ji pomník Gottwšalda, a teď se to musí dovršit psacím stolem na sloupě??
Nebylo by vhodné hledat hjiné umístění sloupu na kterém bude takový pomník, že se na něj budeme muset dívat dalekohledem?
Už je dost vymršeno Baťkovo námstí tím slavným "Petřínem" a vodotryskovou podkovou, na Masarykově náměstí fontána vlastně sud na ryby... nemyslíte, že už by to mohlo stačit??
Ještě poznámka - pokud někdo nechce vidět, nepomůže ani sebvevětší dalekohled.
16.5.2005 18:08
ooóó (neregistrovaný)
Pomníky,,,
Kdo je autorem sochy papeže na nádvoří Nového adalbertina? Taky je za stolem - že by jedna šablona pro všechny sochy? Jen se maličko upraví...přidá sloup a dalekohledy...
18.5.2005 10:48
Samohrd (neregistrovaný)
Autorem je ak.soch. Vojtěch Adamec. Papež sedí, nikoliv však za stolem.
21.5.2005 18:31
karel (neregistrovaný)
socha p.Ulricha
pane Samohrd
to snad nemyslite vazne,to je na urovni demagogie
myslim vase tvrzeni socha-dalekohled to je
primo nonces,protoze:
1./ kolik lidi to provede jenom pro tu "senzaci"to neni
interakce,to je proste blbost
2./doufam ze tam bude zebrik-pro deti nebo schody?
nebo budem drzet deti, lepe by bylo ten dalekohled
na hydraulice
3./interaktivnost ve smyslu souzneni divak socha,asociace
prozitek je naproste omezeni,primo pouze VAM URCUJE
jen jeden "prozitek"NUTI VAS" k OMEZENEMU vnimani

dale ten sloup ma byt cca 18metru !!!! chapete to vubec ,ze tento
nesmysl obhajujete ! pokud rozumite smyslu umeni a sochy /kdekoliv/
vubec
dale nechapu "TU porotu" Hradec je komorni mesto ten podstavec nema
vubec kolem sebe prostor ta myslenka urcite neni spatna
horsi je ,ze to chce byt asi "senzacni" za kazdou cenu" je to sevreny
prostor ze vsech stran celkem dominatni stavby ma to urcity horizont
AVSAK SEVRENY a tento kolos se tam vubec nehodi
mozna nekde
na nejake plani pod Zameckem nad Hradcem a vubec Hradec ma
komorni prostredi na sochy -mezi lidmi viz nabrezi-nadhera atd.
ocenuji v teto diskuzi "vox populi" konstr. snahu ,ale videl jste "ten"
druhy navrh ???
a jeste - nemyslim ze by dotycny navrh tedy "sloup" nedostal zaplaceno
aspon minimalne 100 000 skiccovneho - nebo jste opravdu tak dobre
informovan
dekuji za pochopeni K.



Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme