Hradecká radnice připravuje kampaň o spalovně

Radnice v Hradci Králové chystá informační kampaň o výstavbě spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem. Zhruba během týdne vyjde téměř půl milionu výtisků zvláštního čísla městského zpravodaje Radnice. Ten poputuje také do obcí Pardubického kraje i do Pardubic.
Magistrát chce občanům nabídnout objektivní informace, aby se lidé skutečně dozvěděli, co výstavba spalovny představuje a jaká je celková situace v oblasti spalování odpadu. Hradecká radnice i Královéhradecký kraj jsou proti výstavbě zařízení, které by mělo spálit zhruba sto tisíc tun odpadu ročně. "Spalovna je zbytečná a výrazně zatíží životní prostředí v regionu. Využijeme všech zákonných možností stavbu zastavit," řekla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Proti spalovně za asi dvě miliardy korun jsou i obyvatelé samotných Opatovic, kde protestní petici podepsalo asi 420 obyvatel. Lidé se obávají také zhoršení životního prostředí, protože v obci například stoupne provoz denně o 210 vozidel s odpadem.
Pardubický kraj naopak stavbu prosazuje a láká obce ke vstupu do společnosti EVO, která by měla spalovnu provozovat. Podle zastánců projektu by spalovnu mohla částečně financovat Evropská unie. „Region se výstavbě spalovny stejně nevyhne. Do sedmi let ji založí někdo jiný z privátního kapitálu," zdůraznil hejtman Pardubického kraje Michal Rabas.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.12.2005 19:09
jpa (neregistrovaný)
Radnice
Souhlasím s postojem města HK ohledně spalovny, ale že vyjdou v "Radnici" o nějaké problematice objektivní informace, tomu nevěřím, stalo by se tak poprvé v historii.
JPA
5.12.2005 20:20
toník (neregistrovaný)
jpa
naprosto souhlasím a měl by se dát prostor také druhé sraně. Diskuse je základem demokracie.
8.12.2005 13:19
jezek (neregistrovaný)
spalovna
Spalovnu nebrat! Ať si němci pálí svůj odpad doma. Stačí, že nám ho vyváží do našich příkopů. Nejsme na tom snad tak špatně, abychom to měli zapotřebí.Jen doufám, že to vedení našeho města ( jako Ing.Finfrlová ) dokáží prosadit a neustoupí finančnímu tlaku.
20.12.2005 18:29
jan kalina (neregistrovaný)
spalovna nou , nou
Souhlasím s postojem města HK ohledně spalovny, ale že vyjdou v "Radnici" o nějaké problematice objektivní informace, tomu také nevěřím, stalo by se tak poprvé v historii. Například, že by se měli v článku nám všem pochlubit, že se připravuje výběrové řízení a zastupitelstvo města vybere firmu na svoz tuhých komunálních odpadů, jedna přihlášená firma tj. pedersen má už svoje skládky odpadů, tak se to nemusí spalovat.
Jan

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme