Hradecká radnice podpoří třídění odpadu

První občané Hradce Králové dostanou vlastní třídicí kontejnery. Zatím zkušebně. Město bude testovat zájem lidí a také efektivitu třídění do soukromých kontejnerů. Zkouška se bude týkat 3 lokalit. Pokud se postup osvědčí, bude radnice třídění podobným způsobem podporovat i ve zbytku města.

Už od začátku prázdnin si budou moci obyvatelé starého města, Svinar a Malšovy Lhoty zdarma objednat pytle nebo popelnice na tříděný odpad. Pilotní projekt města má za úkol zjistit, jaký bude u lidí o nádoby zájem a jak kvalitně budou separovat. „Zvolili jsme dvě typově rozdílné lokality a uvidíme, co nám to přinese za poznatky. Ty následně vyhodnotíme a můžeme kontejnery nabídnout pak i v dalších částech města,“ vysvětlila Hradeckému deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
Na testovací část projektu město vyhradilo zhruba 300 tisíc korun, přispět by mohl i kraj. Radnice se na první výsledky těší. Povzbuzením pro realizaci projektu je především fakt, že Hradečané mají k separaci odpadu velmi kladný vztah. Potvrzuje to i trvalý zájem o společné barevné kontejnery. „Doufáme také, že vytříděný papír a plasty budou mnohem čistší, do kontejneru na veřejném místě často někdo nasype komunální odpad a tím je obsah zcela znehodnocen,“ popsala Deníku výhodu soukromých nádob náměstkyně Finfrlová.
Radnice bude během projektu muset spoléhat na ukázněnost lidí. Do domácností totiž nabídne jak kontejnery, tak i pytle. Vytříděný odpad pak domácnosti připraví před dům, kde je vyzvedne svozové auto. „Tady záleží na ukázněnosti obyvatel, protože pytle budou lidé vynášet ven v době svozu a určitě u nich nebudou čekat, až auto přijede. Mohlo by se stávat, že pak bude odpad po celé ulici,“ dodala Hradeckému deníku Finfrlová.
Svoz tříděného odpadu bude zatím jednou za 14 dní. Pokud se projekt osvědčí, chce město postupně zapojit i další hradecké lokality.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme