Hradecká radnice nabízí Předměřicím a Černilovu připojení k městu

Královéhradečtí radní nabídli obcím Předměřice nad Labem a Černilov na Královéhradecku, aby se připojily k městu Hradec Králové. Hradecká radnice tak usiluje o zvýšení počtu obyvatel města nad stotisícovou hranici, což by městu přineslo o více než sto milionů korun vyšší příjem z daňových výnosů. Obce však o nabídce zatím nejednaly, řekl starosta Předměřic nad Labem Jan Šanda.
"Záleží na podmínkách, které nám Hradec Králové předloží, potom by o nich mělo jednat místní zastupitelstvo," řekl Šanda s tím, že zatím nevidí příliš důvodů, proč by se Předměřice měly k městu připojit. "Nic nás netlačí, městská hromadná doprava i strážníci z Hradce Králové sem již zajíždějí, všechno v obci funguje," řekl Šanda, který tvrdí, že podle některých by připojení k Hradci Králové mohlo omezit rozvoj obce.
Královéhradečtí radní již odsouhlasili, že obcím nabídnou připojení za podmínek, jaké nyní mají stávající části města: fungující komise místních samospráv, městská hromadná doprava, služebny městské policie a další. "Jsou to obce, které přímo sousedí s katastrem Hradce, jsou v rozvojových směrech, a proto by bylo vhodné katastry spojit a vytvořit jeden územní plán, což by zabezpečilo další rozvoj nejen Hradce, ale i samotných obcí," řekl královéhradecký primátor Otakar Divíšek, který uvedl, že Hradci nyní chybí k překročení stotisícové hranice zhruba 4500 obyvatel, což Předměřice a Černilov nemají. "Jednáme proto i s dalšími obcemi v okolí," řekl Divíšek.
Hradecká radnice usiluje o připojení obcí k městu již několik let, protože obyvatel krajského města neustále ubývá. Podle údajů statistiků Hradec Králové překročil stotisícovou hranici v roce 1987, naposledy měl přes sto tisíc obyvatel v roce 1996. V roce 2003 mělo město přes 95.000 obyvatel.
O připojení sousedních obcí k městům z důvodu zvýšení příjmů z daní, usilují i další radnice. Například delší dobu s obcemi vyjednávají představitelé Pardubic, které mají zhruba necelých 89.000 obyvatel.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.6.2005 13:06
kostěj (neregistrovaný)
Například holandský Eindhoven, město velikosti cca Plzně, zahrnuje na 30 okolních vesnic a městysu - systém, který umožňují fungující místní samosprávy znamená značnou úsporu prostředků a možnost společného plánování výstavby a infrastruktury. U nás si nejlíp starostuje každý sám sobě, každých pár chalup, veřejný zájem takřka neexistuje. U vesnic vznikají podle zásad salámového urbanismu shluky čehosi, snad k bydlení, bez ulic a dalšího zázemí, kvalita bydlení stejná jako u paneláků, jenom na ležato a obehnáno pletivem. Na pováženou je to, že radnice HK i malé obce vidí jen svoje možnosti získávání dotací a přerozdělování, a vůbec nehledí na rozvoj životního prostředí a vzhledu krajiny.
14.6.2005 14:10
Okolni (neregistrovaný)
A co takhle se optat i dalsich obci (napr.Skalice,Skalicka,Hubiles,Smrzov,Vlkov,Rasosky,...) ty by myslim mely zajem na pripojeni k HK a hlavne rozsireni dopravni obsluznosti od DPmHK aby k nim zajizdela MHD,nemyslite??
14.6.2005 15:38
David (neregistrovaný)
Souhlasím s předchozím návrhem! Třeba kámoš co bydli v Praskačce by to určitě přivítal. A dále jsou tu další obce Stěžery, Vysoka nad labem atd. To jsou obce kousek od města. Mozna bychom je měli malinko vydirat zrušit tam MHD a neposilat tam cajty oni by si to rozmysleli!
14.6.2005 21:12
woody (neregistrovaný)
Vydírat? Proboha čím? Tak například 18 do Vysoký spíš nejezdí než jezdí, konkrétně v neděli 3x denně. A městský policisty sem tam eště nikdy neviděl. Hradec prostě nemá co nabídnout...
14.6.2005 22:59
Jarda (neregistrovaný)
Stěžery
1/ MP do Stěžer nejezdí
2/ MHD si Stěžery platí a to tak že mastně. Si piš, že DP na zajíždění 16tky do Stěžer rozhodně neprodělává. Navíc, kdyby MHD do Stěžer zrušili, tak je tam stále nádherné autobusové spojení. Je to na hlavním tahu na Nový Bydžov a jede tam linkový autobus tak třikrát za dvě hodiny.
Na druhou stranu připouštím, že proč ne zrovna Stěžery či Předměřice a Lochenice. Je to nejblíž a na HK to prakticky navazuje.
Otázkou je, jestli by magistrát nevyšlo levněji, kdyby se snažily ty čtyři tisíce získat "přirozenou" cestou. Je to sice běh na dlouhou trať, ale bylo by to bez remcání.
15.6.2005 20:38
Tipp (neregistrovaný)
HK
Hradec nemá co okolním vesničkám nabídnout......žiju sice v centru, ale myslím si, že by na tom hodně prodělávali.
Tipp
16.6.2005 23:18
Adam HK (neregistrovaný)
názor
Myslím si, že HK okolním obcím může nabídnout hlavně spojení s Hradec...MHD...jinak nevim nevim....Pro HK to asi výhodné bude, jestli se zvýší dotace...Ale už se rovnou můžou připojit Vlčkovice atd...
17.6.2005 20:25
občan HK (neregistrovaný)
zvětšit město....
Co HK obcím nabídne? No budou platit vyšší daně, protože budou oproti současné situaci už město. A koukněte někdo na hradecké ulice v okrajových částech - jsou to spíše tankodromy, než ulice.Nejsou peníze...Hradec se tedy papírově zvětší, bude mít víc peněz - ale také větší plochy na údržby..... Tedy, vlk se nažere, koza zůstane celá... Jsem Hradečák, ale nevím, jestli tohle vůbec někomu a něčemu prospěje. Než vám na úřadech něco vyřídí, trvá to oproti úřadům v obci podstatně déle (dejme tomu, větší celek, více lidí, více žádost¨í, více práce...) Je to jen na papíře, jinak v Hradci obyvatel nepřibude, jen se přejměnují okolní vesnice - není to trošku nefér, takový malý podvůdeček???

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme