Štítky: | svatby | Dům U Špuláků |

Hradecká radnice chce pronajímat nevyužité prostory Domu U Špuláků

Část Domu U Špuláků se bude pronajímat.
Část Domu U Špuláků se bude pronajímat. | autor: hradeckralove.cz

Dům, kde svá manželství uzavřely stovky párů. Zároveň je architektonickým klenotem města. Dům U Špuláků na Velkém náměstí chce hradecká radnice pronajímat. Přesněji jeho část, pro kterou marně hledá využití. Budova z druhé poloviny 16. století, která se mnohokrát zapsala do historie města, je teď k mání. Informaci přináší web iDNES.cz.

Již dříve bylo například možné pronajmout si rozsáhlé sklepy pro pořádání výstav. Teď se město rozhodlo, že bude hledat nájemníky pro druhé a třetí patro. Slibuje si, že městská pokladna díky tomu ročně zbohatne o statisíce. Přízemí, kde mnoho stovek párů uzavřelo manželství, dál zůstane matrice.

V domě s červenou fasádou restaurátoři obnovili původní malby a zachovali i unikátní středověkou dlažbu. Na své si při rekonstrukci přišli archeologové, kteří ve sklepení našli kromě středověké dlažby také zbytky původního dřevěného domu ze 13. století.
    
„Když se bavíme o minimálních cenách, za které by prostory město mohlo nabízet, mělo by nám druhé patro měsíčně přinést na 20 tisíc a třetí 29 tisíc. Minimálně by pronájem objektu mohl vynést asi 600 tisíc korun ročně. Peníze by mohly jít na údržbu domu,“ řekl náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek (ANO).

Podle něj jde o honosné a reprezentativní prostory, které jsou teď pohříchu prázdné. „Sklepy pronajímáme pro jednorázové akce. Nyní máme další dvě zóny ve druhém a třetím patře, samozřejmě jsme vypustili ty svatební. Jsou oddělené od toho, co užívá město, a teď uvidíme, zda o ně bude zájem, či nikoli. Dovedu si představit renomovanou právnickou kancelář nebo zastoupení zahraniční firmy. Budova by si to zasloužila,“ říká.

„Už před několika lety jsme to nabídli vysokým školám pro ubytování hostujících profesorů. Místní univerzity totiž získaly velmi významné granty se značnou finanční dotací a v rámci nich mohly přijímat i vynikající pracovníky ze zahraničí. Domnívali jsme se, že by to bylo velmi vhodné a současně reprezentativní, vysoké školy však bohužel o prostory zájem neměly,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

V nabízeném druhém patře jsou reprezentační prostory se zasedací místností a přednáškovým sálem i salonkem pro podpis důležitých smluv. Ve třetím podlaží je možnost ubytování pro významné návštěvy.
    
Dům U Špuláků v letech 2009 až 2011 prošel za 53 milionů korun zásadní rekonstrukcí od sklepa až po půdu. Před renovací, při níž památkáři vytýkali jen výměnu původní šindelové krytiny za keramickou, byl dům ve špatném stavu, dovnitř zatékalo a všechny rozvody musely být vyměněny.

Nákladná rekonstrukce tak podtrhla výsadní postavení objektu mezi hradeckými měšťanskými domy. Dům U Špuláků byl původně gotický, byl postaven ve druhé polovině 16. století a v roce 1750 dostal barokní podobu.

V majetku města je dům U Špuláků dlouhých 127 let.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Myslíte na vdavky? Vyberte si z nabízených termínů a ušetříte tisícovku

Plánujete příští rok svatbu a chcete trochu ušetřit? Vyberte si termín už nyní. Magistrát nabízí pětašedesát oficiálních oddávacích dnů, které můžete využít. Pokud si vyberete jiný den nebo jiné místo, budete platit tisíc korun.
Čtěte více

V Hradci Králové vzrůstá zájem o svatby

Staré české přísloví říká: "Svatba v máji, do roka máry." Dnešní snoubenci už zřejmě na podobná pořekadla příliš nedají, květnových sňatků oproti loňsku totiž opět v Hradci Králové přibylo. Více svatebních obřadů zaznamenává matrika během celého roku. Jen za loňský rok…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme